• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok vidio Edina Džeku u akciji na Trusini

Na suđenju za zločine nad Hrvatima u Konjicu i Jablanici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH rekao da je vidio optuženog Džeku u akciji na Trusini.

 Svjedok vidio Edina Džeku u akciji na Trusini Izvor: MONDO

Zaštićeni svjedok M, bivši vojnik jedinice "Zulfikar" pri Armiji BiH, rekao je da je 1993. godine učestvovao u akciji u Trusini, opština Konjic, gdje je vidio mrtvog muškarca i ženu pored prodavnice.

"Čuo sam da su pucali Džeko i Kokić. Ne znam da li sam čuo taj dan ili nakon tri dana. Ne znam ni ko je rekao, niti znam da li iz zle namjere", naveo je svjedok.

Prije ulaska u prodavnicu, svjedok je, kako je naveo, među vojnicima vidio Džeku, tadašnjeg vojnika jedinice "Zulfikar", javlja Birn.

Tužilaštvo BiH tereti Džeku da je tokom napada na Trusinu 16. aprila 1993. godine ubio troje starijih civila hrvatske nacionalnosti. Na teret su mu stavljeni i zločini u Jablanici.

Prema svjedočenju svjedoka M, pripadnici jedinice "Zulfikar" kretali su se cestom kada su pogođeni Samko Šemsović i Ahmet Kokić, kojima je nakon izvlačenja pružena prva pomoć.

"Tražen je auto za ranjene, a kasnije sam čuo da ih je Džeko odvukao autom", naveo je zaštićeni svjedok M.

On je rekao da su vojnici potom stigli do zaseoka Gaj, gdje je strijeljano nekoliko muškaraca.

Svjedok je naveo da nije bio očevidac tih ubistava jer je ranije pobjegao u jednu kuću, pretpostavljajući da bi se moglo nešto ružno desiti.

"Vidjelo se po galami, psovkama da će se nešto ružno desiti, da će biti osveta. Da mi ne bi neko nešto naredio, ušao sam u kuću. Čuo sam rafale... Kada sam izašao, vidio sam četiri ili pet mrtvih uza zid kuće. Vidio sam jednog pored, pretpostavljam da je krenuo bježati", ispričao je svjedok.

Svjedok M je rekao da se ne sjeća da je viđao Džeku nakon što je čuo da je odvezao ranjene i dodao da je strijeljanje počinjeno 15 minuta do pola sata od momenta ranjavanja Šemsovića i Kokića.

Nakon strijeljanja, rekao je svjedok, vojnici su krenuli u povlačenje, te su stigli do obližnjeg sela, gdje su bili ranjeni pripadnici jedinice "Zulfikar".

Suđenje će biti nastavljeno 29. januara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE