• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo otkrivanje anonimnih komentatora

Savjet za štampu BiH otkriva identifikaciju osoba koje šire govor mržnje putem anonimnih komentara na portalima, prenose agencije.

 Počelo otkrivanje anonimnih komentatora  Izvor: MONDO

Savjet za štampu BiH, zajedno sa pravosuđem i policijom krenuo je u otkrivanje IP adresa i identifikaciju osoba koje šire govor mržnje putem anonimnih komentara na portalima, rekla je to izvršna direktorica Savjeta za štampu Ljiljana Zurovac prezentujući projekat “Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH” i istakla da govor mržnje nije sloboda govora.

Dvogodišnji program “Borba protiv govora mržnje, tolerancija i profesionalizacija medija u BiH” zajednički je projekt Savjeta Evrope, Regulatorne agencije za komunikacije, Savjeta za štampu i Udruženja BH novinari.

Na prezentaciji projekta u Sarajevu zaključeno je da su krivične prijave jedini način sankcionisanja, ali da kod nas, za razliku od susjednih zemalja, dosad nema nijedne pravosnažne presude u ovim slučajevima.

U toku 2012. godine Savjet za štampu u BiH primio je 200 žalbi, od kojih su se 64 odnosile na mogući govor mržnje.

Većina se ticala anonimnih komentara na internet portalima.

Povod za žalbu najčešće su bili vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, vrijeđanje ličnosti, pripadnika romske populacije i slično.

Predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević govoreći o monitoringu predizborne kampanje uoči posljednjih lokalnih izbora u BiH rekla je da se nisu birala sredstva i da su se posebno na udaru našli novinari, ali i političari koji su se napadali između sebe.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE