• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktori: Sve spremno za početak nastave

Aktiv direktora srednjih škola banjalučke regije utvrdio da su sve škole spremne za redovan početak drugog polugodišta u ponedjeljak, 21. januara.

 Direktori: Sve spremno za početak nastave Izvor: MONDO

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka Predrag Damjanović rekao je da je na današnjem sastanku zaključeno da su direktori dužni da upoznaju sve radnike sa izmijenjenim instrukcijama Ministarstva prosvjete i kulture Srpske u vezi sa Uredbom o minimumu procesa rada.

"Aktiv direktora srednjih škola banjalučke regije traži da Sindikat i Vlada Srpske nastave pregovore u cilju nalaženja rješenja da se plate zaposlenih u obrazovanju vrate na nivo iz decembra 2012. godine. Mislimo da se ovaj dogovor može postići do kraja školske godine", rekao je Damjanović.

On je pojasnio da u Uredbi Vlade Srpske piše da se u slučaju štrajka mora ispoštovati minimum procesa rada u trajanju časa od 30 minuta, što znači da će takav čas biti i manje plaćen, odnosno da će plata zaposlenim u prosvjeti biti manja za 33 odsto.

Damjanović je dodao da su samo 20 odsto zaposlenih iz srednjih škola banjalučke regije članovi granskog sindikata, koji je donio odluku o štrajku 21. januara, te da se ne smije dozvoliti da 80 odsto ostalih radnika zavisi od ovih 20 odsto.

"Direktori su dužni da obave sastanke sa svim radnicima, da ih upoznaju sa instrukcijama Ministarstva, sprovedu instrukcije i siguran sam da će u tom slučaju većina ranika biti za to da nastava traje 45 minuta", rekao je Damjanović.

Današnjem sastanku Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije prisustvovao je 21 od ukupno 24 direktora srednjih škola ove regije.

Sastanku nisu prisustvovali direktori privatnih škola jer njihovi radnici ne planiraju da stupe u štrajk.

Sve srednje škole na području sarajevsko-romanijske regije će 21. januara početi redovno sa radom i sa punim radnim vremenom - potvrdio je danas Srni predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije Žarko Kovačević.

"Prema informacijama koje imam od mojih kolega direktora, od kojih pojedini još trebaju da obave razgovore sa kolektivima, 21. januara će se početi sa radom u školama na Palama, Sokocu, u Istočnom Sarajevu, Rogatici, Foči, Kalinoviku, Višegradu, Čajniču i Rudom", rekao je Kovačević.

On je napomenuo da je to stav svih kolektiva na Sarajevsko-romanijskoj regiji, ali i u Hercegovini, Banjaluci, Zvorniku i Bijeljini.

"Koliko imam informaciju, ima sindikata koji drugačije misle u Doboju i ne znam šta će biti u toj regiji, ali sam siguran da će srednje škole početi redovno sa radom na području Sarajevsko-romanijske regije", dodao je Kovačević.

Predstavnici sindikata obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije za 21. januar najavili su štrajk kao mjeru sindikalne borbe protiv najavljenog smanjenja plata za 10 odsto u prosvjeti i policiji i dodatnih 10 odsto u upravi i pravosuđu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE