• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribunal: Gvero sposoban da prati postupak

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjev odbrane generala Milana Gvere da se postupak protiv njega obustavi zbog lošeg zdravstvenog stanja.

 Tribunal: Gvero sposoban da prati postupak Izvor: MONDO

To je saopštila danas portparol tribunala Magdalena Spalinjska.

Odluka je donesena krajem prošle godine, nakon što je vijeće utvrdilo da se Gvero "dovoljno oporavio od moždanog udara i da je u stanju da učestvuje u žalbenom postupku".

"Vijeće je dalje navelo da je uvjereno da Gvero može da razumije suštinu postupka koji se protiv njega vodi, da razumije žalbeni postupak i moguće posljednice", rekla je Spalinjska na redovnom brifingu za novinare.

Zastupnicima odbrane bilo je naloženo da podnesu najavu žalbe ne kasnije od 15 dana, nakon odluke koja je donesena 30. novembra, a čija je javna verzija objavljena danas.

Milan Gvero je jedan od šestorice optuženih u predmetu "Popović i drugi", a 10. juna 2010. godine osuđen je na pet godina zatvora zbog uloge u zločinima počinjenim u Srebrenici u julu 1995. godine. Gvero je u tom periodu bio pomoćnik komandanta za moral, pravna i vjerska pitanja u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske.

Nakon što je pretpio moždani udar, advokat je 30. septembra 2010. godine obavijestio sud da Gvero nije u zdravstveno dovoljno dobrom stanju da može da učestvuje u žalbenom postupku.

"Žalbeno vijeće je odlučilo da obustavi postupak 13. decembra 2010. godine", navela je Spalinska. Ona je precizirala da je odluka donesena "nakon pažljivog pregleda četiri medicinska izvještaja koje su podnijela četiri različita specijalista".

Žalbena rasprava u predmetu "Popović i drugi" najavljena je za sredinu ove godine.

Magdalena Spalinjska je potvrdila da će ministar pravde Srbije Nikola Selaković sutra posjetiti tribunal i sa predsjednikom, tužiocem i sekretarom razgovarati o pitanjima od zajedničnog interesa.

U petak će Tribunal posjetiti grupa državnih službenika iz Srbije, BiH, Hrvatske, sa Kosova, iz bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i iz Turske, najavila je Spalinjska.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE