• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastava Srbije još uvijek iznad Bembaše

Zastava Srbije, postavljena prije nekoliko dana na istočnom izlazu iz Sarajeva, iznad Bembaše, još uvijek je tamo.

 Zastava Srbije još uvijek iznad Bembaše Izvor: MONDO

Iz preduzeća “Romanijaputevi” su nam rekli da je sporna zastava trebala da bude uklonjena u srijedu, ali pošto u skladištu ovog preduzeća nisu imali zastavu Republike Srpske, kojom je trebalo da bude zamijenjena postojeća, zastava Srbije je i dalje tu.

Isticanje obilježja drugih zemalja u BiH nije rijedak slučaj. Iako zakon jasno kaže da zastava, grb i obilježja drugih država mogu da se postavljaju isključivo na diplomatsko – konzularna predstavništva, a za kršenje je zaprijećena sankcija, svako malo se desi slučaj poput ovog.

Prošle godine opština Stolac je na javnim površinama, uz magistralni put isticala zastave države Hrvatske, Vatikana i takozvane Herceg-Bosne. Često se da "sresti" i zastava Turske pojedinih ili arapskih zemalja.

Slučaj zastave Srbije izazvao je prilično burne reakcije u javnosti BiH, a ocijenjen je uglavnom kao provokacija. 

"Bilo da je riječ o greški ili namjernom činu, postavljanje zastave države Srbije pored table sa natpisom 'Dobro došli u Republiku Srpsku' na teritoriji opštine Istočno Sarajevo je nezakonito. Apsolutno podržavam njeno uklanjanje“, kazao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Novinar Đorđe Krajišnik kaže da se ne treba potpirivati strasti, nego sankcionisati onog ko je postavio zastavu druge zemlje i tako prekršio zakon.

"To je naša svakodnevnica, i odraz odnosa građana prema svojoj zemlji. Isticanje zastava arapskih zemalja, Turske, ali ponajviše Hvatske i Srbije dokaz je da ne doživljavamo BiH kao svoju zemlju, svoju državu“, kaže Krajišnik.


Darko Brkan iz NVO "Zašto ne" kaže da nije pretjerano iznenađen, te da se iste provokacije smjenjuju već dvije decenije. 

"Čak i da se radi o nenamjernoj greški, treba pronaći odgovorne i sankcionisati ih. Možemo govoriti i o provokacijama, ali činjenica je da je ovo urađeno jako nezgrapno i da  smo taoci ovakvih stvari već 20 godina", prokomentarisao je Brkan.

(Erna Saljević, MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE