• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest Bošnjaka zbog “Marša na Drinu” u UN

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio javni protest generalnom sekretaru UN Banu Ki-munu zbog izvođenja pjesme “Marš na Drinu”

 Protest Bošnjaka zbog “Marša na Drinu” u UN Izvor: MONDO

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio je javni protest generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Banu Ki-munu zbog izvođenja pjesme “Marš na Drinu”, “koju je srbijanska propaganda nazvala pjesmom mira i kao takvu prezentovala da je prikladna da se izvede u okviru 67. zasjedanja Generalne skupštine UN, koja je održana 14. januara”, objavio je portal Prvimart.ba.

Kongres je zatražio od Bana da ukloni link sa sajta UN na kojem se može pogledati izvođenje “Marša na Drinu”, ukazujući da je “nazivanje iste pjesmom mira uvreda za sve žrtve genocida”, prenosi "Blic".

“Takođe, ova manifestacija je bilo čestitanje Nove Godine samo jednoj naciji, to jest Srbima, s obzirom da je Srpska nova godina 13. januar”, ističe se u protestnom pismu.

Kongres ocjenjuje da su srpske diplomate namjerno prezentovale “Marš na Drinu” kao pjesmu mira, što su UN, “nažalost, bez dodatne provjere prihvatile”.

Krivci za ovo su, po mišljenju Kongresa, ne Ban niti UN, već članovi srpskog diplomatskog kora u UN, na čelu sa Vukom Jeremićem, “koji su ovim činom ponovo opalili šamar žrtvama genocida i pokazali po ko zna koji put da negiraju počinjeni genocid nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini tokom srbijansko-crnogorske agresije na suverenu državu BiH od 1992. do 1995. i da otvoreno podržavaju ideologiju veliko srpskog šovinizma odnosno ostvarivanja ideje formiranja velike Srbije”.

Kongres je pismo uputio i na adresu diplomatskih predstavništava BiH u Sjedinjenim Američkim Državama i koaliciji “1. Mart” u Sarajevu, čije djelovanje, kako je navedeno na portalu “Prvimart”, podržava. Takođe je upućen poziv ostalim bošnjačkim organizacijama da se oglase povodom “najnovije provokacije”.

Hor Viva vox za Srpsku novu godinu oduševio je prisutne u Generalnoj skupštini UN izvedbama, između ostalih, pjesama "Ameno",  "Tamo daleko", "Mama mia", "Hajde Jano, hajde dušo" i "Marš na Drinu"...

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE