• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Bosić: Saradnja samo na nivou BiH

Predsjednik RS Milorad Dodik i Mladen Bosić, lider najveće opozicione stranke u RS ukrstili su sinoć rukavice na banjalučkoj Alternativnoj televiziji.

 Dodik i Bosić: Saradnja samo na nivou BiH Izvor: MONDO

Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska institucionalno i politički stabilna, te da nikada nije imala izvjesniju perspektivu.

"Republika Srpska ne smije da bude ugrožena politički i institucionalno i treba da širi kapacitete", rekao je Dodik, te naglasio da Vlada Srpske radi dobro.

Dodik je, u tv duelu sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, ocijenio da ima izazova na ekonomskom i socijalnom planu i da se ti problemi moraju rješavati.

Predsjednik SNSD-a ponovio je da su naredne dvije godine u Srpskoj obezbijeđene investicije u vrijednosti oko dvije milijarde evra.

Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije u Srpskoj, Dodik je naveo da postoji politička volja za takvu vrstu borbe, ali da sudije i tužioci nisu dovoljno angažovani.

"Bez institucionalne borbe protiv kriminala i korupcije nema ništa. Politička volja postoji, ali je činjenica da sudije i tužioce u BiH imenuje Visoki i sudski i tužilački savjet BiH", naveo je Dodik, te ocijenio da policija odlično obavlja svoj posao.

Predsjednik Srpske istakao je da Srbija ima uređen sistem gdje parlament imenuje sudije i tužioce, a ne kao što je u BiH da to čini Visoki i sudski i tužilački savjet. Dodik je rekao da imovina koju posjeduje vrijedi mnogo i da potiče iz bogate porodice, koja se bavila poljoprivredom i biznisom.

Komentarišući saradnju sa SDS-om na nivou BiH, Dodik je rekao da organi SNSD-a još nisu razmatrali sporazum o zajedničkom djelovanju dvije partije.

On je naglasio da je SNSD pokazao kapacitet i snagu u zajedničkim organima BiH u odbrani interesa Republike Srpske.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da SDS i SNSD u Sarajevu ne nastupaju zajednički iz ljubavi, već da osnaže poziciju Republike Srpske u BiH i da su efekti već vidljivi.

Bosić je istakao da ove dvije stranke nikada nisu ni imale dogovor da zajedno nastupaju u Republici Srpskoj.

"Ako je neko mislio da SDS, zbog zajedničkog nastupa u Sarajevu, treba da ćuti na ono što se dešava u Republici Srpskoj, po našem viđenju kao opozicije, to je nešto novo", rekao je Bosić u TV duelu.

On je ocijenio da je problematično ako SNSD, zbog situacije u Srpskoj, prijeti da će raskinuti dogovor o zajedničkom nastupu u Sarajevu, navodeći da smatra da je riječ o političkoj odluci SNSD-a da tako reaguje u određenom momentu.

Bosić je naglasio da SDS predloženim zakonom o ispitivanju porijekla imovine želi vratiti povjerenje građana i javnosti u političare, da se ne stavljaju svi političari u isti koš.

"Neophodno je vratiti povjerenje u institucije. Stavljanje svih političara u isti koš je loša situacija. Političari treba da preduzmu nešto da vrate kredibilitet", istakao je Bosić i dodao da javnost u Srpskoj ima percepciju da je nivo korupcije u Srpskoj najveći u regionu.

Bosić je naveo da on lično raspolaže imovinom čija je vrijednost oko 255.000 KM.

Osvrćući se na rad pravosuđa, Bosić je ocijenio da sudski sistem koji je nametnula međunarodna zajednica nije dobar.

"Treba insistirati na odgovornosti tužilaca, ali nije sva odgovornost na njima. Potrebna je politička volja", kaže lider SDS-a.

On je naveo primjer Srbije, gdje isti tužioci ranije nisu bili angažovani, ali su nakon promjene vlasti počeli da rade na predmetima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE