• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Mladići plivaju za krst časni

Pravoslavni vjernici i SPC sutra proslavljaju Bogojavljenje, a ove godine za Krst časni u hladnoj vodi rijeke Vrbas plivaće 37 mladića.

 Banjaluka: Mladići plivaju za krst časni Izvor: MONDO

Povodom ovog velikog hrišćanskog praznika biće održana tradicionalna Bogojavljenska litija.

Bogojavljenska liturgija biće služena u svim hramovima na području grada Banjaluka, a arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja, sa početkom u 9.00 časova služiće NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Nakon liturgije, u 12.00 časova, ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja krenuće Bogojavljenska litija gradskim ulicama ka Gradskom mostu, odnosno mostu Patre, gdje će biti obavljeno spuštanje časnog krsta u rijeku Vrbas. Prvi koji dopliva do krsta biće darovan zlatnikom.

Sutrašnja bogojavljenska litija je četvrta obnovljena bogojavljenska litija u Banjaluci od 2010. godine. Banjalučka litija je postojala i prije Drugog svjetskog rata.

Prošle godine je za Krst časni plivalo 26 mladića, a do prvi je doplivao Banjalučanin Aleksa Jošić, dok je godinu ranije pobjedu odnio njegov brat Vasko Jošić. Obojica će plivati i ove godine.

Zbog održavanja Bogojavljenske litije, sutra će od 11.00 do 14.00 časova, biti obustavljen saobraćaj u centru grada i to u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana, te ulici Marije Bursać, na dijelu od Kninske do Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Saobraćaj će biti obustavljen i na Bulevaru cara Dušana, na dijelu od Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića do Ulice Đure Daničića, u Ulici Teodora Kolokotronisa, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Patre, na dijelu od Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića do Ulice Mirka Kovačevića, te u Ulici Isaije Mitrovića, na dijelu od Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića do Ulice Patre.

Neće se saobraćati ni u ulicama Makarija Sokolovića, Slavka Rodića, Ljupka Račića, Braće i sestara Kapor, te ulici 22. aprila.

Za vrijeme obustave saobraćaja, na linijama javnog gradskog prevoza biće izvršene korekcije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE