• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis stanovništa pomjeren za oktobar

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH pomjeren je za oktobar ove godine.

 Popis stanovništa pomjeren za oktobar Izvor: MONDO

Savjet ministara BiH zadužio je danas Agenciju za statistiku da za narednu sjednicu dostavi Nacrt zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, kojim će se uvažiti preporuke Međunarodne posmatračke misije o pomjeranju održavanja popisa za šest mjeseci.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmotren dopunjeni Izvještaj o pripremama za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Savjet ministara BiH odredio je ministra komunikacija i transporta Damira Hadžića kao posrednika između Savjeta ministara BiH i Agencije, prilikom koordinacije svih aktivnosti u vezi sa pripremama popisa.

Agencija za statistiku zadužena je i da pripremi i Savjetu ministara dostavi akcioni plan s tačno utvrđenim rokovima i nosiocima aktivnosti u vezi s pripremom popisa.

Na sjednici je naglašena potreba rješavanja otvorenih pitanja koja se odnose na neusaglašenost pravnih propisa, neutvrđenost entitetske linije, nepostojanje jedinstvenog registra prostornih jedinica i određene probleme u vezi s planiranjem sredstava u statističkim institucijama potrebnim za finansiranje troškova popisa.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH s ciljem nadogradnje postojećeg zakona i rješavanja pitanja iz prakse.

Izmjenama i dopunama Zakona definisano je da će Sud, ukoliko zbog isključenja ili izuzeća sudija ne može postupati, cijeniti mjesto prebivališta tuženog i obavijestiti o tome vrhovne sudove Federacije BiH i Republike Srpske ili Apelacioni sud Brčko Distrikta BiH, koji će odrediti da u tom predmetu postupa drugi nadležni sud.

Na taj način u zakon je inkorporirana obaveza proistekla iz Odluke Ustavnog suda BiH iz jula 2012. godine u vezi sa delegiranjem nadležnosti i njenim usklađivanjem sa odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE