• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: Izetbegoviću, džaba ti inicijativa

Bakir Izetbegović podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS, kojim se 9. januar u RS slavi kao Dan Republike.

 RS: Izetbegoviću, džaba ti inicijativa Izvor: MONDO

Izetbegović u zahtjevu tvrdi da Zakon o praznicima u Srpskoj nije u saglasnosti sa Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama koje štite ljudska prava.

Inicijativa člana Predsjedništva BiH izazvala je burne reakcije u RS.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je 9. januar Dan Republike i da se to sigurno neće promijeniti.


"Neka Bakir Izetbegović slavi šta hoće, šta me briga. Ja mu ne branim, ali on neće nama osporiti da mi proslavljamo šta mi hoćemo", rekao je Dodik.

Predsjedenik Republike Srpske je istakao da je to "naš praznik" i da to ne može niko da dira, pa ni Ustavni sud BiH.



"To je praznik Republike Srpske, proglašen u skladu sa Zakonom o praznicima. To je ranije bilo ocjenjivano. Ne može to niko dirati, za nas je to sveto. Ne može nikakav ustavni sud, pa ni Ustavni sud BiH ništa tu da uradi", naveo je Dodik.

On je dodao da Izetbegović "može slobodno da nastavi sa tom mržnjom prema Republici Srpskoj" i da to nije ništa novo.

"Što se tiče krsne slave, to je naša slava i neće Bakir Izetbegović sada nama još određivati da li je ili nije slava. Dosta su oni to radili u istoriji. Neće više", zaključio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da zahtjev Izetbegovića nema šansu za uspjeh, jer je ovaj propis implementacija ranije odluke Ustavnog suda BiH, koji je ocijenio spornim pojedine odredbe prethodnog zakona.

Radojičić je rekao da nema zvaničnu informaciju o bilo kakvom novom podnesenom zahtjevu i da to tek treba da uđe u formalnu proceduru pred Ustavnim sudom.

On je dodao da je Zakon o praznicima donesen tako da se izvrši odluka Ustavnog suda, nakon čega je prošao sve institucionalne testove, tako da se o ovom zahtjevu čak ne bi trebalo ni ponovo odlučivati.



"Na taj zakon bio je uložen i veto i zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i on je prošao test Ustavnog suda", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ova situacija je više stvar politike nego prava, u kojoj je nekome u interesu da opet podigne tenzije oko neke političke teme, dok je sasvim druga stvar što za to nema pravnog utemeljenja.

Zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u suprotnosti je sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom, jer Srpska kao ravnopravni entitet ima ustavno pravo da obilježava svoj praznik, rekao je predsjednik Republičke boračke organizacije Pantelija Ćurguz.

Ćurguz je poručio da bošnjački političari moraju konačno shvatiti da danas ne postoji BiH kavu su oni željeli, već nova, nastala u Dejtonu - sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Prema njegovim riječima, Srpska, kao jedan od entiteta ima sve elemente državnosti i pravo da ima državni praznik Dan Republike i krsnu slavu Republike.



"Neće Bakir Izetbegović i njemu slični određivati da li će Srpska imati svoj Dan i krsnu slavu. Ovakva inicijativa nikada neće proći, jer su Izetbegović i njemu slični pred bošnjačkim narodom preuzeli kao obavezu da ovakvim postupcima pravdaju svoj neuspjeh u proteklom ratu, s ciljem stvaranja unitarne BiH i nestanka Republike Srpske", rekao je Ćurguz.

Negacija Dana Republike Srpske i Republike Srpske sigurno neće dovesti na pravi put i samo će dalje produbljivati krizu, koju proizvode oni koji su navikli da funkcionišu na retrogadnim politikama i u nekim miilitantnim vremenima u BiH, rekao je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac.

"Pravo je građana Srpske da obilježavaju dan kada je donesena legitimna odluka. Volja srpskog naroda manifestuje se u Srpskoj ne ugrožavajući prava drugih konstitutivnih naroda da, takođe, obilježavaju neke druge dane", rekao je Košarac novinarima.

Košarac smatra da inicijativa bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića predstavlja “još jednu njegovu glupost”.



On je naglasio da je Dan Republike Srpske veoma važan dan za Srpsku i da Izetbegović ne bi trebalo da u budućnosti doliva ulje na vatru, jer uvijek postoji odgovor iz Republike Srpske.

"Treba međusobno da se uvažavamo, da postoji realna potreba da se uvažavaju interesi sva tri naroda, da se uvažavaju interesi entiteta i da otvorenim dijalogom o mnogim spornim pitanjima pokušamo odgovornije pristupiti izazovima koji su pred građanima i političarima", smatra Košarac.

Inicijativa Bakira Izetbegovića krajnje je besmislena, jer nema razloga da taj praznik bude uvredljiv za bilo koga ili neustavan, smatra poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

"Ne vidim svrhu ovakve inicijative, s obzirom na to da je Izetbegović postigao dogovor sa Sulejmanom Tihićem oko izbora u SDA, pa nema potrebe da i dalje izigrava jastreba i vodi svoju unutarstranačku kampanju u SDA, produkujući krize i sukobe u čitavoj zemlji", rekla je Pandurevićeva Srni.

Ocijenivši da Ustavni sud nije uopšte nadležan za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, Pandurevićava je dodala da je "strašno čime se na svojim fukcijama Komšić i radikalizovani Izetbegović bave u vrijeme dok je ovakva kriza u zemlji".



"Nije isključeno da Ustavni sud po ko zna koji put uđe u meritum nečega što nije u njegovoj nadležnosti i donese neku odluku", navela je Pandurevićeva.

“Ovo je još jedan pokušaj skretanja pažnje na sebe i još jedan doprinos razgradnji BiH”, smatra predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

"Ako se Srbima otprilike kaže da ne mogu slaviti ni Svetog Stefana niti Dan Republike kao nešto što je priznato u Dejtonu, onda to samo znači da on pokušava da napravi BiH po svom konceptu", rekao je Ivanić Srni.

On je naglasio da je potpuno ubijeđen da takva vrsta inicijative neće dati rezultat.



"Kako svi imaju slobodan dan za Božić u Njemačkoj bez obzira kojoj religiji pripadaju, tako je i normalno da svi obilježavaju Dan Republike, na proslavu pravoslavnog sveca", naveo je Ivanić.

Ova inicijativa ponovo stvara visok stepen nepovjerenja i neiskrenih stavova prema Srpskoj, smatra poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović.


"Bavljenje tim pitanjima nije novost i često se koristi u dnevnopolitičke svrhe da bi se na neki način pridobili poeni kod građana", rekao je Prodanović Srni.

Prema njegovim riječima, nema dileme da je 9. januar praznik u Republici Srpskoj i da će to ostati nezavisno od Izetbegovića, jer Srpska u skladu sa Ustavom i nadležnostima određuje praznike na svojoj teritoriji.



Prodanović je dodao da je negiranje toga stvar prošlosti, jer je Republika Srpska - stvarnost.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Krstan Simić izjavio je Srni da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg je Izetbegović podnio sporni zahtjev.

"Izetbegović kao član Predsjedništva ima autoritet da inicira ocjene usaglašenosti svih propisa sa Ustavom BiH, međutim ne vidim nijedan razlog šta sad traži u slučaju 9. januara - Dana Republike", rekao je Simić.

Prema njegovim riječima, 9. januar je dan kada je Republika Srpska i shodno svom Ustavu obezbijedila da su svi građani na njenoj teritoriji ravnopravni.

"Republika Srpska odslikava konstitutivnost svih naroda", istakao je Simić, te podsjetio da se i u Federaciji BiH kao praznik obilježava 25. novembar, ali da taj dan ne sadrži obilježja svih konstitutivnih naroda i građana.



On je napomenuo da u Ustavu BiH ne vidi nijednu ingerenciju koja propisuje na koji način praznici moraju biti određeni, osim "famozne odluke" o konstitutivnosti svih naroda na cijeloj teritoriji BiH.

Izetbegovićeva inicijativa je "priča nizašta", izgubljeno vrijeme i novi konflikt, a time neće biti riješen nijedan problem, smatra zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić.



"Šta on želi postići time - to su sada spekulacije, neka se on izjašnjava o tome, a kakve će to posljedice imati, to je potpuno jasno", rekao je Tadić novinarima.

Pravni ekspert Vitomir Popović izjavio je danas da će Republika Srpska, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, nastaviti da slavi 9. januar, kao i sve ostale praznike u skladu sa zakonom.

"Jednom je Ustavni sud BiH odlučivao o praznicima i ako ta institucija misli da ulazi u meritum mora da pogleda prethodnu odluku i da apelaciju proglasi nedopustivom", rekao je Popović Srni.

On je istakao da Republika Srpska ima zakone i pravo na praznike i da tu nema ništa što ugrožava ostale narode.



"Ovaj zahtjev nastavak je politike njegovog oca Alije Izetbegovića. Na ovaj način on definitivno ide u pravcu razbijanja BiH", smatra Popović.

Cilj Izetbegovićevog zahtjeva jeste urušavanje Republike Srpske, ali takva inicijativa nikada neće proći, niti će je srpski narod ikada prihvatiti, rekao je Srni predsjednik Republičkog saveza logoraša Branislav Dukić.


Prema Dukićevim riječima, poznato je da bošnjačkim političarima u Sarajevu smeta sve što je srpsko u BiH.

"Cilj takvih zahtjeva jeste urušavanje Republike Srpske, ali nikada neće proći, niti biti prihvaćeni od srpskog naroda", naglasio je Dukić, te dodao da je Izetbegovićev zahtjev suprotan Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH.



On je poručio da Republika Srpska već proslavlja punoljetstvo i rođendane, koje niko nikada neće ukinuti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE