• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosvjetari odustali od štrajka

Prosvjetni radnici u RS odustali od generalnog štrajka. Drugo polugodište u većini osnovnih i srednjih škola počinje u ponedjeljak

 Prosvjetari odustali od štrajka Izvor: MONDO

Gotovo svi prosvjetni radnici u RS odustali su od generalnog štrajka, tako da će drugo polugodište u ponedjeljak početi u većini osnovnih i u srednjim školama, piše "Glas Srpske".

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u RS Dušan Mišljenović rekao je da su osnovne škole na području Banjaluke spremne za početak nastave, ali da očekuju pozitivan ishod pregovora između predstavnika Vlade RS i Sindikata obrazovanja.

I Aktiv direktora osnovnih škola Prijedora juče je zauzeo stav da školska godina treba da bude nastavljena u ponedjeljak, te da časovi traju 45, a ne 30 minuta.

Osnovne i srednje škole na području sarajevsko-romanijske regije takođe bi trebalo u ponedjeljak redovno da počnu sa radom i da čas traje uobičajenih 45 minuta.

Direktori srednjih škola u banjalučkoj i bijeljinskoj regiji još u srijedu su odlučili da neće stupati u generalni štrajk.

Iako su sve škole na području dobojske regije u srijedu najavljivale da će potpuno obustaviti rad, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Doboja Rajko Grabovac juče je rekao da osnovne škole u ovoj regiji neće stupiti u generalni štrajk.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u Kostajnici, Novom Gradu, Krupi na Uni i Kozarskoj Dubici Brane Miljatović rekao je da je na prosvjetnim radnicima da odluče kada će nastava početi.

Ni direktori osnovnih škola regije Mrkonjić Grad još nisu donijeli odluku o tome da li će nastava početi u ponedjeljak, a predsjednik Aktiva direktora te regije Radomir Nikolčić rekao je da će vidjeti kakav će danas biti stav sindikata i ministarstva, pa će tada odlučiti.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je za Radio-televiziju RS da direktori škola po zakonu ne mogu da donesu odluku o štrajku, već odluku donose članovi sindikata koji rade u obrazovanju.

Direktori kazneno-popravnih jedinica RS i Sindikata pravosuđa odlučili su juče da radnici ovih ustanova neće štrajkovati u ponedjeljak.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić održaće danas drugi sastanak sa predstavnicima Sindikata uprave Srpske u vezi sa najavljenim generalnim štrajkom.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da je juče održan prošireni kolegijum Univerziteta na kojem je zaključeno da ne podržavaju generalni štrajk, te da će fakulteti u ponedjeljak raditi.

"To podrazumijeva i Visoku školu unutrašnjih poslova, čiji nam je direktor potvrdio da se neće priključiti štrajku. Međutim, članovi sindikata imaju po zakonu pravo da štrajkuju i niko ih u tome neće spriječiti", rekao je Stanić.

I rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je da će fakulteti ovog univerziteta raditi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE