• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka pleše protiv nasilja 14. februara

Građani Banjaluke 14. februara povodom "V-Dana" plesom će izraziti svoje negodovanje i dići glas protiv nasilja nad ženama

 Banjaluka pleše protiv nasilja 14. februara Izvor: MONDO

Povodom svjetske kampanje "Jedna milijarda ustaje" u Banjaluci 14. februara održaće se "V-Dan", kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku da jedna od tri žene tokom svog života bude prebijena ili silovana.

"V-Dan" (V-Day) predstavlja globalističko aktivistički pokret protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama koji podiže svijest građana uz pomoć volonterskih produkcija višestruko nagrađivane predstave "Vaginini monolozi".

Pokret, koji je prije petnaest godina osnovala Iv Ensler, označava pobjedu (victory), valentinovo (valentine) i vaginu. Kampanja će se održati u velikom broju zemalja svijeta, a od ove godine prvi put i u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci i Sarajevu.

"U Banjaluci će se ove godine akcija prvi put održati, i to pod nazivom 'Plesom protiv nasilja - Banjaluka na nogama'. Cilj je da se okupi što veći broj sugrađana koji će plesom izraziti negodovanje i dići svoj glas protiv nasilja", rekla je za MONDO Svjetlana Marković iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

U toku jednočasovnog okupljanja fokus će biti na plesu, a pored građana, okupiće se i nekoliko plesnih grupa koje će pokušati da animiraju prisutne da se pokrenu i plesom izraze svoje negodovanje protiv nasilja.

"Još uvijek se ne zna tačna lokacija - s obzirom na vremenske uslove nismo sigurni da li će to biti otvoreni ili zatvoreni prostor, a do 1. februara biće utvrđeno tačno mjesto dešavanja. Termin okupljanja je 14 časova, manifestacija je planirana da traje sat vremena, a ako se okupi veliki broj građana, naravno, može potrajati i duže.

Pozivamo sve muškarce da taj dan povedu svoje djevojke i da im za ovogodišnje Valentinovo umjesto ruže, poljupca ili parfema poklone jedan ples", kaže Markovićeva.

Pored Helsinškog parlamenta građana, kao nosioca akcije u Banjaluci, u organizaciji ovog događaja učestvovaće i druge nevladine organizacije - "Udružene žene", "Oštra nula" i "Unsa Geto".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE