• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milovanović: Mlijeko iz RS apsolutno sigurno

Na bazi 500 uzoraka sirovog mlijeka sa farmi u RS možemo reći da je naše mlijeko apsolutno sigurno, izjavio ministar poljoprivrede RS Milovanović

 Milovanović: Mlijeko iz RS apsolutno sigurno Izvor: MONDO

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović rekao je da je mlijeko proizvedeno u Republici Srspkoj sigurno, ali i da stočari moraju biti savjesni pri ishrani životinja i paziti da im ne daju pljesnjivu hranu, iz koje i nastaje aflatoksin.

"Na bazi oko 500 uzoraka sirovog mlijeka sa farmi u Republici Srpskoj, koliko ih je pregledano u Veterinarskom institutu `Dr Vaso Butozan`, možemo reći da je mlijeko iz Republike Srpske apsolutno sigurno", rekao je Milovanović novinarima u Banjaluci u pauzi sastanka sa predstavnicima Veterinarskog instituta, Udruženja mljekara i govedara i kompanije "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice.

On je naveo da je od ukupno 500 uzoraka identifikovan jedan koji je imao povećanu koncentraciju aflatoksina, kao i da je u kratkom roku identifikovana farma sa koje potiče i ona je isključena iz otkupa sirovog mlijeka.

Milovanović je rekao da aflatoksin nastaje putem ishrane životinja, te je važno da farmeri isključe pljesnjivu hranu kada je uoče, kako ne bi ni u budućnosti bilo sličnih problema.

"Nakon današnjeg sastanka donijećemo zaključke i preporuke za Inspektorat Republike Srpske, s ciljem intenzivnije kontrole stočne hrane“, poručio je Milovanović.

Prema njegovim riječima, ne bi trebalo biti problema sa izvozom mlijeka u Hrvatsku.

Direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić rekao je da je situacija u vezi sa ispravnošću mlijeka pokazala da treba kontrolisati hranu za životinje, jer se već nekoliko uzoraka kukuruznog brašna pokazalo pozitivnim na mikotoksine, što znači da ga ima na terenu.

"Svu tu hranu potrebno je prekontrolisati i pozitivnu isključiti, jer ćemo na taj način doći do kontrolisane situacije kada je riječ o prisustvu aflatoksina u mlijeku“, smatra Nedić.

On je pojasnio da je u Republici Srpskoj maksimalna dozvoljena količina aflatoksina u mlijeku 0,05 mikrograma po kilogramu, a standard je isti i u EU.

Predsjednik Udruženja mljekara i govedara Republike Srpske Vladimir Usorac smatra da je regionalna afera sa aflatoksinom pokazala da je Republici Srpskoj proizvodnja i prerada mlijeka u punoj kontroli, te da ima kvalitetan proizvod. 

Hrvatska: Aflatoksin pronađen u još 4 vrste mlijeka, 2 uvezene iz BiH

Povećana koncentracija aflatoksina pronađena je u još četiri vrste mlijeka u Hrvatskoj.

Uzorci u kojima je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja pronašla aflatoksin uzeti su s polica trgovačkih lanaca.

Sanitarna akcija Ministarstva zdravlja provela je uzorkovanje mlijeka u maloprodajnim lancima Konzumu, Mercatoru i Lidlu. Rezultati analize ukupno 12 uzoraka mlijeka uzetih s polica trgovina pokazali su da kod 4 uzorka nivo aflatoksina prelazi zakonski dopuštene granice.

Na analizu je uzeto mlijeko četiri proizvođača iz Hrvatske, pet iz Bosne i Hercegovine i tri iz Evropske unije. U četiri uzorka pronađena je povećana koncentracija aflatoksina.

Sporni sastojak pronađen je u Dukatovom trajnom mlijeku od 3,8% mliječne masti, zatim u Merkatorovom mlijeku od 2,8% mliječne masti koje je proizvedeno u Tuzli. Aflatoksin je pronađen i u Lidlovom trajnom mlijeku od 2,8% mliječne masti, takođe proizvedenom u BiH te u Meggle mlijeku od 2,8% mliječne masti u kojem je pronađena do sada najveća koncentracija aflatoksina od čak 0,3 mikrograma.

Sporna pakovanja povučena su s tržišta, a prema riječima pomoćnika ministra zdravlja Ive Afrića, kontrole će se provoditi i dalje.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE