• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prnjavor: Poskupljuje voda koja nije za piće

Stanovnici Prnjavora ogorčeni što je Komunalno preduzeće "Vodovod" tražilo od opštine povećanje cijene sa sadašnjih 0,80 na 1,67 maraka.

 Prnjavor: Poskupljuje voda koja nije za piće Izvor: MONDO

Stanovnici Prnjavora ogorčeni su što je Komunalno preduzeće "Vodovod" tražilo od opštine povećanje cijene sa sadašnjih 0,80 na 1,67 maraka, uprkos tome što tu vodu mogu da koriste samo u sanitarne svrhe i što za piće moraju da kupuju flaširanu ili da idu na izvore.

Poslovodstvo "Vodovoda" je reklo da ih je na ovaj korak natjerala teška finansijska situacija i dubioza veća od 1,5 miliona maraka. "Komunalci" tvrde da su dovedeni u gotovo bezizlaznu situaciju, samo za električnu energiju duguju više od 600.000 maraka, a Poreska uprava bi, zbog dugovanja, mogla uskoro da blokira račun preduzeća.

"Cijena vode nije korigovana još od 2005. godine. Nekada je kubik bio marku, pa je, zbog raznih političkih igara, cijena u međuvremenu, smanjena za petinu. Vjerujemo da će Skupština opštine, kroz odobrenje povećanja cijene, imati razumijevanja za našu situaciju", kazao je za Glas Srpske v. d. direktora "Vodovoda" Branislav Đurić.

U rukovodstvu preduzeća procjenjuju da bi nova cijena trebalo da bude 1,43 marke, odnosno 1,67 sa PDV-om.

Svako ranije pominjanje poskupljenja izazivalo je kod potrošača negodovanje, pogotovo kada se zna da voda već godinama nije za piće, nego se koristi samo za sanitarne potrebe.

"Ceh će platiti potrošači, pri čemu ćemo imati možda najskuplju vodu na Balkanu. Zar se smjelo dozvoliti da preduzeće dospije u takvu dubiozu, a da se ništa konkretno ne preduzima. Pitam se kako će sirotinja plaćati svoje kubike, jer je za neke i ovih 0,80 maraka preskupo", istakao je stanovnik Prnjavora Branko Miodanić.

U prethodne četiri godine "komunalci" su u serijama dostavljali načelniku opštine zahtjeve za povećanje cijene, ali su redovno bili odbijani.

Uz to, gradska mreža je odavno dotrajala i zrela za detaljniju rekonstrukciju. Procjenjuje se da su gubici na mreži, zbog starog cjevovoda, dostigli 30 odsto isporučenih količina iz Fabrike vode u Kremni. Izvjesno je da se ove godine ne planira ulaganje u cjevovod, osim što će biti otklanjani kvarovi izazvani čestim pucanjem dotrajalih cijevi.

Dio mreže je čak od azbestnih cijevi, za koje je utvrđeno da imaju kancerogeno dejstvo, ali one, ni pored upozorenja stručnjaka, nikada nisu zamijenjene.

"Upoznati smo sa stanjem u "Vodovodu", ali će konačnu riječ o visini poskupljenja dati Skupština opštine. Razumijem situaciju u kojoj se firma nalazi, ali je opština, kao osnivač, dužna da prati i eventualno pomaže u poslovanju preduzeća", rekao je načelnik opštine Siniša Gatarić.


Otpuštanje radnika

Svjesni su u "Vodovodu" da bi novi iznos predstavljao šok za potrošače, ali, kako kažu, nemaju izbora, pa će biti prinuđeni i da otpuste desetak radnika.

"Drugog rješenja zaista nemamo, ma koliko je poskupljenje u ovoj ekonomskoj situaciji nepopularna mjera. Sa novim iznosom uspjeli bismo izbjeći gubitke, koji nas prate već godinama. Posegli smo za maksimalnim korišćenjem svih rezervi u preduzeću, u programu štednje koji je na snazi, a jedna od mjera koja je neophodna biće smanjenje broja zaposlenih sa 50 na 40 radnika", istakao je Đurić za Glas.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE