• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđena optužnica Mujčinoviću i sedmorici

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Safeta Mujčinovića i još sedam lica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Kladnja

 Potvrđena optužnica Mujčinoviću i sedmorici Izvor: MONDO

Za ratne zločine protiv civilnog srpskog stanovništva optuženi su i Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović i Osman Gogić, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici je navedeno da su optuženi od maja 1992. godine do jula 1993. godine, sa drugim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) RBiH i Stanice javne bezbjednosti (SJB) opštine Kladanj, učestvovali u protivzakonitom zatvaranju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, nečovječnom postupanju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, mučenju, povreda tjelesnog integriteta i zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje ili drugi zakoniti postupak.

Nusret Muhić je optužen u svojstvu šefa grupe za sprečavanje i suzbijanje kriminaliteta u SJB Kladanj, Zijad Hamzić u svojstvu komandira čete TO Stupari, a kasnije u svojstvu komandanta bataljona TO Stupari, Ramiz Halilović u svojstvu aktivnog policajca u Stanici policije Stupari i kasnije u svojstvu komandira Odjeljenja vojne policije i komandira Stanice policije Stupari.

Nedžad Hodžić je optužen u svojstvu rezervnog policajca Stanice policije Stupari, Hariz Habibović u svojstvu rezervnog policajca Stanice policije Stupari i Osman Gogić u svojstvu vojnog policajca u Vodu vojne policije u Kladnju.

Optuženi Safet Mujčinović, koji je bio komandir Stanice policije Stupari i kasnije komandir Stanice policije Kladanj, te optuženi Selman Busnov kao načelnika SJB Kladanj, terete se da su propustili da spriječe ili kazne radnje svojih podređenih, iako su za njih znali ili mogli znati. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE