• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok o maltretiranju zatvorenika u Silosu

Na suđenju optuženima za ratne zločine nad Srbima na području Hadžića, pred Sudom BiH, svjedočila Radojka Pandurević.

 Svjedok o maltretiranju zatvorenika u Silosu Izvor: MONDO

Ona je govorila je o zlostavljanjima koja je, zajedno sa drugim zatočenim Srbima, preživjela u logoru “Silos”.

Pandurevićeva je rekla da je 28. maja 1992. godine, sa više drugih lica, odvedena iz Gornje Raštelice u opštini Hadžići u Tarčin, a zatim prebačena u “Silos”.

Ona je navela da je 4. juna 1992. godine upravnik došao u ćeliju i rekao da će tog dana doći neka kontrola, te da su kasnije došli pripadnici “Riječke brigade” koji su tukli zatvorene muškarce, prenosi Birn.

“Onda su došli do mene u ćeliju i počeli sa provokacijom, da se krstim sa pet prstiju, da vičem Alahu Ekber. Govorili su jednoj đevojci da me bičuje, ali je ona to odbila. Natjerali su me da se skinem gola i tako su me držali pola sata”, prisjetila se Pandurevićeva.

U “Silosu” su, prema njenim riječima, jednom bili i vojnici koji su tukli zatvorenike.

“Jedan je unio veliki nož da me kolje… Otišao je na podest i počeo da me provocira. Bilo me je strah. Počeo je pucati iz puške i ja sam se onesvijestila”, navela je Pandurevićeva, dodajući da je nakon toga odvedena u bolnicu.

Ona je o ovome obavijestila tadašnjeg upravnika logora Halida Čovića, koji joj je rekao da se to više neće ponoviti. Pandurevićeva je navela da su stražari u “Silosu” bili, uglavnom, korektni, ali da je boravak od 1.339 dana u “Silosu” ostavio posljedice na njeno zdravlje.

Prema riječima svjedoka, upravnik “Silosa” je bio Bećir Hujić, a zamjenik Halid Čović i njihov rad je bio “profesionalan”.

Govoreći o uslovima u “Silosu”, rekla je da se prvi put nakon što je dovedena u taj objekat okupala polovinom augusta 1992. godine.

“Nisam imala kontakt s muškim zatvorenicima. Muža oko 20 mjeseci nisam mogla vidjeti ni u prolazu”, navela je ona, dodavši da nije mogla ići ni na rad iako se prijavljivala.

Odgovarajući na pitanja Vasvije Vidović, branioca optuženog Đelilovića, Pandurevićeva je navela da je zatočena jer je bila “Srpkinja i aktivista SDS-a”.

Pandurevićeva je bila predsjednik Mjesnog odbora SDS-a i odbornik u Skupštini opštine Hadžići, ističući da se nije bavila naoružavanjem niti je dijelila oružje, kako je ustvrdila odbrana.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. februar.

Hujića i Čovića Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, zajedno sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Čović. Kalember je bio stražar u “Silosu”, a ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE