• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gavranović: O grbu grada nakon odluke suda

Nakon odluke Ustavnog suda, nadležne službe će mijenjati sporne odredbe o grbu, izjavio gradonačelnik Banja Luke.

 Gavranović: O grbu grada nakon odluke suda Izvor: MONDO

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da će odmah po prijemu odluke Ustavnog suda Republike Srpske dati nalog službama da započnu rad na izmjenama odredaba Statuta o grbu koje su osporene.

"Čim dobijemo odluku Ustavnog suda daću nalog službama da rade svaka svoj posao. Služba za skupštinske poslove mora dobiti nalog i dobiće nalog da zajedno sa Odjeljenjem za pravna pitanja otvori proces izmjene odredaba Statuta o grbu koje su osporene", rekao je Gavranović novinarima.

Na pitanje kada bi Banjaluka mogla da dobije novi grb, Gavranović je rekao da provođenje procedure može trajati nekoliko mjeseci i naveo da je potrebno raspisati javni konkurs ili poziv za određena rješenja, zatim organizovati prezentaciju tih rješenja i usaglašavanje u skupštinskoj proceduri.

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je juče da grbovi Banjaluke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

S obzirom na to da simboli lokalnih zajednica moraju odražavati tradiciju i kulturno i istorijsko nasljeđe svih građana koji u njoj žive, ovakvim propisivanjem, prema ocjeni Ustavnog suda, druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovedeni su u neravnopravan položaj.

"Time su povrijeđeni ustavni principi kojima se garantuju i štite ljudska prava i slobode u skladu sa međunarodnim standardima i obezbjeđuje nacionalna i svaka druga ravnopravnost svih građana Republike Srpske", saopšteno je juče iz Ustavnog suda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE