• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijanski ljekar: Karadžić je spasio djecu

Italijanski ljekar Mario Andolina potvrdio je u Hagu da mu je tokom rata u BiH tadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić omogućio da liječi "svu djecu"

 Italijanski ljekar: Karadžić je spasio djecu Izvor: MONDO

Andolina je na suđenju Karadžiću posvedočio da je nekadašnjeg predsednika Srpske prvi put sreo 1993. godine, da se tokom rata u BiH sastao sa njim "između četiri i sedam puta", te da je stekao utisak da je lider Srba u BiH nastojao da "ograniči" ratna stradanja civila svih nacionalnosti.

Tokom prvog susreta sa Karadžićem, Andolina, koji je specijalista za tretmane koštane srži, predložio mu je da liječi bolesne u BiH, prvenstveno djecu. Italijanski ljekar potom je lično u BiH dovozio kamione s lijekovima, a u povratku je, kako je izjavio, odvodio bolesnu djecu.

Karadžić je u maju 1994. godine lokalnim vlastima u Republici Srpskoj uputio i pismo kojim je izrazio podršku aktivnostima Andoline. Na zahtjev Armije BiH, Andolina je te godine pružio pomoć i muslimanskom stanovništvu Bihaća.

Iskazom svjedoka odbrane Zorana Jovanovića, Karadžić je danas pobijao navod optužnice da su snage Srba u BiH od 1992. do 1995. godine progonile muslimane u opštini Vlasenica.

Jovanović, koji je u tom periodu bio šef Centra za informisanje Vlaseničke brigade, a zatim i Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/, za izbijanje rata i zločine nad Srbima u vlaseničkoj opštini okrivio je muslimane predvođene Strankom demokratske akcije /SDA/.

Svjedok je izjavio da su se od avgusta 1991. godine muslimani naoružavali i organizovali u paravojne formacije s namjerom da provedu planove za uništavanje objekata u gradu i ubistva i zarobljavanje uglednih civila.

"Cilj im je bio da unište sve što je srpsko u Vlasenici", rekao je Jovanović, dodajući da je je kao odgovor na to srpska Teritorijalna odbrana sišla u aprilu 1992. godine iz okolnih sela i zauzela grad, pri čemu niko nije poginuo, a muslimani su zatim predali oko 2.000 komada oružja.

Veći dio Jovanovićevog iskaza bio je posvećen ubistvima Srba u vlaseničkim selima do kojih je došlo u ljeto 1992. godine, prenose mediji.

Jovanović je potvrdio da je nekoliko puta posjetio "prihvatni centar" u Sušici gde je prijateljima muslimanima odnio cigarete. Oni su mu, kako je posvjedočio, rekli da im "nije loše, jer ih niko ne uznemirava".

On je tokom unakrsnog ispitivanja odbacio navode tužilaštva da je u Sušici bilo zločina, a za navode da se u Srebrenici dogodio genocid rekao je da su bezočna laž.

Tužilac je zatim citirao ocjenu njemačkog autora Petera Priskila da je "propaganda o Srebrenici NATO Aušvic krivotvorina" iz predgovora knjige "Srebrenica - šta se stvarno desilo", čiji je koautor Jovanović.

Na pitanje da li se slaže sa tom ocjenom, Jovanović je rekao da ta vizija prija njegovoj duši. "To je njegova konstatacija", dodao je Jovanović.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 26. februara.

(Srna; foto printscreen: ICTY)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE