• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će nam nesvrstani pomoći oko Kosova?

Vuk Jeremić zatražio podršku zemalja članica Pokreta nesvrstanih u politici Srbije o Kosovu

 Da li će nam nesvrstani pomoći oko Kosova? Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić pozvao je zemlje članice Pokreta nesvrstanih da podrže inicijativu Srbije kojom će tražiti mišljenje Međunarodnog suda pravde o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Govoreći na ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja u Teheranu, Jeremić je obavestio skup da Srbija namerava da podnese rezoluciju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru u kojoj se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o otcepljenju Kosova.

Srpski ministar je naglasio da bi mišljenje Međunarodnog suda pravde moglo da "doprinese smirivanju tenzija i izbegavanju negativnog razvoja događaja u regionu", i da bi "olakšalo napore za pomirenje među svim pogođenim stranama".

Jeremić je podsetio da je Srbija, iako je samo posmatrač u Pokretu nesvrstanih, takođe i zemlja naslednica ko-osnivača pokreta, Socijalističke federativne republike Jugoslavije čiji je predsednik Josip Broz Tito bio prvi generalni sekretar Pokreta.

On je naglasio da će uvek biti zapamćen Titov doprinos Pokretu nesvrstanih i tome da taj pokret odigra značajnu ulogu u očuvanju svetskog mira i razvijanju multilateralnih odnosa.

"Iako moja zemlja sada nije punopravni član Pokreta nesvrstanih, nadam se da će njegovi članovi prepoznati potpunu usklađenost srpske pozicije o pitanju Kosova sa principima Pokreta, i da ćete podržati našu inicijativu kao da smo i dalje vaš punopravni član", rekao je Jeremić.

On je naglasio da je taj zahtev Srbije u skladu sa 16. paragrafom nacrta Završnog dokumenta Ministarskog sastanka nesvrstanih u Teheranu u kojem se "poziva Generalna skupstina... da traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o pravnim pitanjima koja proizilaze iz njihovih aktivnosti".

Jeremić je naveo da je proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara predstavljalo otvoreno kršenje Povelje UN i bilo protivno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti prema kojoj su sve zemlje-članice UN obavezne da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Veliki broj članica UN, kao i članica Pokreta, i dalje poštuju ove principe, i nisu priznale ovaj pokušaj secesije. U ime Republike Srbije želim da im izrazim duboku zahvalnost zbog toga što se čvrsto pridržavaju principa međunarodnog prava", rekao je Jeremić.

On je naglasio da dovođenje u pitanje koncepta suvereniteta bilo gde u svetu može da bude "opasna igra prepuna presedana i političkih posledica" koja preti da podrije međunarodni pravni poredak.

"Podržavanjem Srbije vi jačate našu zajedničku posvećenost pravednom miru i saradnji i podržavate univerzalno pravo na međunarodnu pravdu za sve", zaključio je Jeremić.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE