• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Pretili mi likvidacijom 1996!

Radovan Karadžić izjavio da se pred Haškim tribunalom nije pojavio 1996. zato što mu je prećeno da će biti likvidiran zbog sporazuma s Holbrukom.

 Karadžić: Pretili mi likvidacijom 1996! Izvor: MONDO

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je da se pred Haškim tribunalom nije pojavio 1996. godine kada je protiv njega podignuta optužnica zato što mu je tada prećeno da će biti likvidiran zbog sporazuma sa Ričardom Holbrukom.

"Te 1996. godine moji državni predstavnici od Ričarda Holbruka dobili su ponudu da treba da učinim neke gestove i stvari, da se povučem se iz javnog života, a da će SAD ispuniti svoje obaveze", rekao je Karadžić i dodao da je Holbruk to rekao u ime predsednika Klinotona.

"Moja obaveza je bila da se povučem i da ne ometam primenu Dejtonskog sporazuma...da se povučem iz književnog i svakog drugog života".

On je naveo da je to pitanje važno jer njime želi da pokaže zašto se pred sudom nalazi tek sad.

Karadžić se pred sudom pojavio tačno u 16 časova i pet minuta u sudnici broj jedan haškog Tribunala. On deluje iscrpljeno, staro i deprimirano. Lanene široke pantalone i košulje iz "faze Dragana Dabića" zamenio je klasičnim teget odelom. Ni traga od imidža nadrilekara...

Pred tročlanim sudskim većem, kojim presedava sudija Alfons Ori iz Holandije Kradžić je najpre sudiji potvrdio svoj identitet. On je na sudijino pitanje da li će danas imati advokata odgovorio:

"Imam nevidljivog savetnika kojeg ne možete da vidite, ali ću da se branim sam i upoznat sam sa mogućnošću da može da mi bude dodeljen advokat po služebenoj dužnosti."


Sudija je potom počeo da upoznaje Karadžića sa istorijom optužnice It 95-5-18 i njenim osnovnim tačkama, a pročitao je i njegovu biografiju. Pošto ga je upoznao sa tačkama optužnice, sudija Ori je zatražio od Karadžića da navede svoje puno ime i prezime, mesto datum rodjenja.

Kada se došlo do adrese pojavile su se prve "nedoumice". Karadžić nije bio siguran koju adresu treba da navede. "Kao oficijlanu adresu mogu da navedem Krivače, Pale, RS, to je adresa moje supruge. Ali ako me pitate o adresi gde sam uhapšen pod drugim identitetom onda je to ulica Jurija Gagarina 267 na Novom Beogradu., rekao je Karadžić.

Na pitanje sudije, da li postoji još neko ko nije upoznat da se on nalazi u Hagu i koga bi sud o tome trebalo da obavesti, Karadžić se prvi put nasmejao. "Ne verujem da postoji iko ko ne zna da sam ovde", rekao je Karadžić kroz osmeh.

Na pitanje sudije da li treba da se obavesti neko diplomatsko predstavništvo o njegovom prebacivanju u Hag Karadžić je odgovorio:

"Osećam se kao državljanin RS, BiH, Srbije i Crne Gore. Sa ambasadorom BiH sam se sreo i pozdravio na aerodromu. Sa ambasadorom Srbije sam pričao, jedino mi se niko iz Crne Gore nije obratio".

On je potom dodao da mu za sada ne treba pomoć diplomatskog predstavništva Crne Gore.

Karadžić je potvrdio da je dobio kopiju optužnice na maternjem jeziku ali je naglasio da ne želi da mu se ona pročita pošto je obavešten da se protiv njega priprema nova, proširena optužnica. Pokušao je da ukaže na "brojne neregularnosti koje su pratile njegovo pojavljivanje" u sudu, ali ga je sudija prekinuo.

Pošto je proširivanje optužnice potvrdio i glavni tužilac Serž Bramerc, naglašavajući da će nova biti što pre pripremljena, sudija Ori se složio i uz, Karadžićevu saglasnost zakazao njegovo sledeće pojavljivanje pred sudom za 30 dana. Karadžić je imao samo jednu molbu - da suđenje ne bude zakazano za 28. avgust, što nije obrazložio. Međutim,  tog datuma je Velika Gospojina, slava ratne prestonice RS Pala.

Karadžić će na sledećem saslušanju u petak, 29. avgusta morati da se izjasni o optužnici - čak i ako nova ne bude gotova.


Sudija je potom upitao Karadžića da li želi još nešto da pokrene kao pitanje.

"Podrazumevao sam da sam se izjasnio da ću se sam braniti tokom celog procesa, bez obzira šta mislim o ovoj ustanovi, uz svo uvažavanje vaših ličnosti, pred njom ću se braniti kao pred bilo kojom elementarnom nepogodom. Želim da vas obavestim da su vam dali i pogrešan datum o mom hapšenju. I da vas upoznam sa procesnim neregularnostima koje se tiču mog dolaska ovde", rekao je Karadžić sudiji.

"U Beogradu sam otet i tri dana su me držali civili na nepoznatom mestu. Nisam znao gde sam, nisu mi predočena moja prava, nije mi dozvoljen jedan telefonski poziv, niti mogućnost da pošaljem SMS poruku prijateljima da me ne traže po bolnicama i mrtvačnicama. Tek posle tri dana sam predat Specijalnom sudu", rekao je Karadžić.

On je naveo i da ga zabrinjavaju reči tužioca Bramerca: "Haški tužilac je obećao veliku brzinu. Da li to znači da ima neke povlastice kod veća?"

Karadžić je naveo i da se ovde radi o pitanju života i smrti: "Ovde se radi o životu i smrti. To je pitanje da li je ruka Holbruka toliko duga da me ovde stigne", rekao je on i dodao da postoje dva osnovna pitanja koja ga brinu.

"Brinem se za svoj život i brzinu. Kod revolveraša u obračunima brzina je bitna, ali ne i u stvarima pravde", rekao je Karadžić povodom najava Bramerca da se nada da sudjenje neće biti mnogo dugačko.

Sudija Ori je ponovo skrenuo pažnju da sada nije trenutak da se o tome raspravlja i na kraju je zapitao Karadžića kakvo mu je zdravlje i da li ima neke posebno prohteve:

"Moje zdravlje je savršeno i nema potrebe za zatvorenim sednicama", rekao je Karadžić, nakon čega je sudija u 17.12 sati objavio kraj današnjeg zasedanja i sazvao nastavak za 29. avgust.

Karadžić se, po principu individualne i komandne odgovornosti, tereti za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana dela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

Karadžić je u sredu ujutro smešten u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu, a vlasti Srbije uhapsile su ga u prošli ponedeljak.

Video izveštaj sa prvog pojavljivanja Karadžića u haškom sudu pogledajte na www.mtsmondo.com.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE