• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORS: Peticija protiv Haškog tribunala

Boračka organizacija RS sutra pokreće akciju prikupljanja potpisa protiv protiv rada Haškog tribunala i Suda BiH.

 BORS: Peticija protiv Haškog tribunala Izvor: MONDO

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz najavio je da će prikupljanje potpisa biti sprovedeno na području cijele RS.

"Vjerujem da ćemo prikupiti na stotine hiljada potpisa građana i boraca Vojske Republike Srpske, jer je riječ o jednom od najbitnijih projekata koji smo nakon rata osmislili i provodili na ovim prostorima", rekao je Ćurguz.

On je naveo da ovaj projekat treba da obezbijedi odgovarajuće efekte sređivanja stanja u pravosuđu BiH u pogledu procesuiranja i suđenja za ratne zločine.

"BORS želi da ovaj projekat obezbijedi samo pravičnost u postupcima i ništa drugo", naglasio je Ćurguz, navodeći da BORS nema namjeru da zaštiti bilo kojeg pojedinca iz reda srpskog naroda koji je eventualno počinio zločin i da ćuti na činjenicu da osvjedočeni zločinci nad srpskim narodom bivaju oslobođeni ili neprocesuirani.

On je rekao da će prikupljeni potpisi biti upućeni Generalnoj skupštini UN, koja bi u aprilu trebalo da razmatra rad Haškog tribunala.

Ćurguz je najavio da će prikupljanje potpisa biti organizovano u 12.00 časova na trgovima u svim gradovima Srpske, mjesnim boračkim organizacijama i institucijama, a u Banjaluci na Trgu Krajine.

On je rekao da je BORS o ovim aktivnostima upoznao najviše zvaničnike Republike Srpske, srpske predstavnike u institucijama BiH i lidere političkih stranaka iz Srpske, od kojih očekuje podršku kako bi se ovo pitanje institucionalno osnažilo.

"Dobili smo saglasnost od rukovodstva Narodne skupštine Republike Srpske da pripremimo u okviru ovog projekta i tekst deklaracije o karakteru sukoba u BiH", istakao je Ćurguz.

On je rekao da je trenutna situacija u pravosuđu BiH u pogledu procesuiranja za ratne zločine nedopustiva, zbog čega je ovom peticijom neophodno izraziti protest.

"Očekujemo da se politika u BiH dogovori o potrebi donošenja novog zakona o sudu i tužilaštvu BiH po hitnom postupku", istakao je Ćurguz, napominjući da bi strukturalni dijalog tako nešto trebalo da obezbijedi tek za tri do pet godina.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE