• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimir napustio HSP, osniva novu stranku

Predsjednik FBiH Živko Budimir saopštio je da istupa iz Hrvatske stranke prava BiH, te najavio osnivanje nove političke stranke.

 Budimir napustio HSP, osniva novu stranku Izvor: MONDO

"Nova politička stranka će do kraja ovog mjeseca biti registrovana, a osnivačka skupština biće održana krajem maja", rekao je Budimir na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kao razlog istupanja iz HSP-a, Budimir je, prije svega, naveo nefunkcionisanje stranačkih tijela i izostanak stranačke politike i stavova po ključnim pitanjima političkog života u BiH, što je bilo očigledno u izostanku podrške stranačkih tijela i pojedinaca iz vrha stranke u njegovim aktivnostima u vezi sa zaštitom digniteta boračke populacije.

Predsjednik FBiH kaže da je očekivao veću podršku stranačkog vrha na njegovom insistiranju na zakonitosti djelovanja u procesu revizije boračke populacije.

"Učešće u vlasti prihvatio sam sa namjerom djelovanja u svrhu poboljšanja pozicije hrvatskog naroda u FBiH, što bi na kraju omogućilo i poboljašanje pozicije Hrvata u cijeloj BiH, ali i s ciljem promjene ukupnih odnosa u BiH, te borbi protiv korupcije", rekao je Budimir.

Način na koji je HSP BiH vođen u protekle dvije godine, te odnosi koji su vladali unutar HSP-a jasan su pokazatelj za Budimira da te ideje nisu bile istovjetne svima u rukovodstvu ove stranke, te da su neslaganja i razlike nepremostive.

"Iz tog razloga je nemoguće moje dalje djelovanje u HSP-u BiH. Ovakva razmišljanja sa mnom dijeli još dio članstva HSP-a BiH i ja očekujem da će mi se pridružiti u novoj političkoj stranci", dodao je Budimir.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić nije bio dostupan za komentar o istupanju iz stranke predsjednika FBiH Živka Budimira.

U rukovodstvu FBiH Budimir je nakon Mirsada Kebe, koji je poslije Konvencije stranke u februaru istupio iz SDA, postao drugi koji djeluje nestranački.

Budimir je sa pozicije predsjednika FBiH do sada blokirao proces rekonstrukcije Vlade FBiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE