• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simić: Referendum nije zabranjen

Ustavom BiH nije zabranjen referendum, ali je pitanje političke ocjene postoji li interes da bude održan, smatra pravni ekspert Krstan Simić.

 Simić: Referendum nije zabranjen Izvor: MONDO

"U Ustavu BiH piše da je BiH cjelovita i da se njeno pitanje reguliše međunarodnim propisima i standardima koji se primjenjuju u svijetu. Ti standardi u određenim slučajevima priznaju referendum. ReFerendum nije zabranjen Ustavom i ne postoji prepreka da bude održan", rekao je Simić.

On je za magazin "Ekstra" ukazao da je politički štetno posezati za referendumom ako za to nema uslova i istakao da ovo pitanje ne treba da bude dnevnopolitičko.

Osvrćući se na rad Haškog tribunala Simić je naveo da nijednom presudom nije rečeno da su Srbi genocidan narod, te da Srbi tu priču treba definitivno da prekriže iz svog vokabulara.

"Dobro je da se čuje da Srbi nisu ni željeli rat, da su ga željeli izbjeći, da je nametnut, da je nastao iz težnje da se ovdje stvori dominacija jedne nacije nad drugom", rekao je Simić, koji je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On kaže da bi nakon oslobađajuće presude bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću u Haškom tribunalu, trebalo da prestane priča da je bilo agresije na BiH, jer je dokazano da Vojska Jugoslavije nije imala učešća u ovom ratu izuzev pomoći, a pomoć nije učešće.

On je istakao da će u procesima pred Haškim tribunalom protiv prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića i načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića doći do individualne presude, pa to ne treba da identifikuju sa Republikom Srpskom.

"Republika Srpska je politički projekat i volja građana Srpske nastala međunarodnim sporazumom. Ako su Karadžić i Mladić u vršenju nekih svojih Funkcija izvršili ratne zločine to je pitanje njihove individualne odgovornosti. Ne smijemo stvoriti sebi priču da smo genocidan narod", rekao je Simić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE