• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tolimir traži ukidanje presude

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir zatražio od Haškog tribunala da mu poništi kaznu doživotnog zatvora.

 Tolimir traži ukidanje presude Izvor: MONDO

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir zatražio je danas od apelacionog vijeća Haškog tribunala da mu poništi kaznu doživotnog zatvora i proglasi da nije kriv po sedam tačaka optužnice za zločine u Srebrenici, ili da mu znatno umanji kaznu. U žalbi koju je uložila odbrana navodi se da je sudsko vijeće počinilo grešku kada je zaključilo da je Tolimir "zloupotrijebio položaj" u VRS i da mu je izreklo "preoštru i neproporcionalnu kaznu".

Odbrana smatra da je sudsko vijeće pogriješilo pri utvrđivanju "navodnog uticaja zločina na žrtve" i da nije uvažilo olakšavajuće okolnosti po Tolimira koje su mogle biti utvrđene tokom sudskog procesa, posebno njegovo loše zdravlje.

U žalbi se navodi da je sudsko vijeće pogriješilo u poređenju Tolimirovog ponašanja prije suđenja i poslije početka procesa, jer nije uvažilo okolnosti pod kojima je uhapšen, kao ni to da dugo poslije hapšenja nije imao odgovarajuću pravnu pomoć.

Na kraju se konstatuje da je sudsko vijeće pogriješilo i zato što je Tolimiru izreklo kaznu koja ne može biti izrečena u pravnoj jurisdikciji kojoj optuženi pripada.

Sud je Tolimira u decembru prošle godine proglasio krivim za genocid, učešće u genocidu, uništenje, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti.

Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE