• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija pomaže haškim optuženicima

Ministarka pravde očekuje fer suđenje Radovanu Karadžiću.

 Srbija pomaže haškim optuženicima Izvor: MONDO

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je Nacionalni savet za saradanju sa Haškim tribunalom i do sada vodio računa o interesima Srba koji su procesuirani u tribunalu, i da ne vidi nijedan razlog da se takva prakse ne nastavi.

Ona je za "Večernje novosti" rekla da je taj savet, čiji je član postala nedavnim imenovanjem za ministra, "pozitivno odgovorio na svaki racionalan predlog ili molbu odbrane bilo kojeg Srbina kojem se sudi u Hagu".

Malovićeva je kazala da se nada da će suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu biti fer. "Očekujem da se u ovom postupku, kao i u svim drugim, utvrdi individualna odgovornost počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, ukoliko ona postoji. Time će se ujedno skinuti kolektivna krivica sa srpskog naroda", kazala je Malovićeva.

Na pitanje hoće li Srbija ove godine ispuniti svoje haške obaveze, ona je odgovorila da "Srbija ima respektabilne institucije koje se bave tim poslom i one imaju moju punu podršku". "Interes je naše zemlje da ispuni svoje međunarodne obaveze, jer time štitimo svoje suštinske interese koji su bazirani upravo na poštovanju međunarodnog prava. Kada to kažem, mislim na borbu za Kosovo i Metohiju, kao neotuđivi deo Srbije, kao jedan od dva ključna cilja ove vlade", dodala je najmlađi član srpske vlade.

Prema njenim rečima, urađeni su i prošli su ekspertizu u EU, zakoni koji će omogućiti Srbiji da napokon stigne na "belu šengen vizu". "Što se Ministarstva pravde tiče, posao je završen. Zakoni su upućeni skupštini i od njene efikasnosti isključivo zavisi kada će se oni usvojiti i time omogućiti da građani Srbije putuju bez viza po Evropi", istakla je Malovićeva.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE