• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni praznik rada - 1. maj

Stanovnici BiH proslaviće 1. maj na popularnim izletištima. U Srbiji i Hrvatskoj najavljena protestna okupljanja zbog teškog socijalnog stanja radnika

 Međunarodni praznik rada - 1. maj  Izvor: MONDO

Međunarodni praznik rada 1. maj obilježava se u znak sjećanja kada se 1886. godine više desetina hiljada radnika u Čikagu odlučilo na štrajk i izašlo na ulice, zahtijevajući bolje uslove rada.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić smatra da bi ova godina trebalo da donese značajne rezultate u povećanju broja novozaposlenih radnika u Srpskoj, jer je Akcionim planom zapošljavanja za 2013. godinu, koji je u martu usvojila Vlada, planirano 25,6 miliona maraka za te namjene, prenosi RTRS.

Stanovnici Banjaluke prvomajski praznik i ove godine proslavljaju na izletištima Trešnjik i Banj brdo, ali i u svojim domovima uz porodicu i prijatelje.

Popularna banjalučka izletišta uređena su i spremna za proslavu 1. maja, potvrđeno je u Administrativnoj službi grada.

Proteklih dana, u okviru redovnog održavanja javne higijene i zelenila, ekipe komunalnih preduzeća dodatno su uređena izletišta kako bi sve bilo spremno da dočekaju izletnike tokom prvomajskih praznika.

Brojni građani Prijedora , prvi maj dočekuju u kampovima na “Mrakovici” , “Ljekaricama”, “Pašincu” i drugim izletištima.

Semberci će i ove godine prvomajske praznike provesti u prirodi. Prema onome što smo juče vidjeli, izgleda da će taj broj biti manji u odnosu na prošlu godinu. I dalje se prazniku rada najviše raduju oni najmlađi, koji nemaju puno ili nikakvog radnog iskustva, te je za njih ovo samo još jedna prilika za dobru zabavu i druženje u prirodi.

Na brdima i uzvišenjima u Mrkonjić Gradu desetinama godina se uoči Prvog maja-Međunarodnog praznika rada tradicionalno pale prvomajske vatre, koje simobolizuju dolazak najznačajnijeg radničkog praznika. Tako je bilo i sinoć kada su mladi Mrkonjićani na više mjesta u okolini grada zapalili prvomajske vatre. U odsjaju prvomajskih vatri i uličnih svjetiljki mrkonjić kotlina se u prekrasnoj predprazničkoj noći “kupala“ u raznobojnoj svjetlosti.

Bio je to ugođaj i prazni za oči, koji nažalost nisu vidjeli mnogi stanovnici Mrkonjić Grada, jer u posljednje vrijeme je sve manje Mrkonjićana koji u večernjim časovima izlaze u šetnju i na svjež vazduh.

Građane Novog Grada jutros od 5 časova i 30 minuta budila je pleh muzika članova Vatrogasnog društva iz Novog Grada. Bio je to prvomajski uranak koji se već nekoliko godina Prvog maja organizuje u gradu na Uni i Sani.



U Srbiji će danas nizom manifestacija biti obilježen Međunarodni praznik rada - 1. maj, a u Beogradu je nekoliko sindikalnih organizacija zakazalo okupljanja, kako bi ukazali na teško socijalno stanje i ugroženost prava radnika.

Praznik rada će obilježiti i Socijalistička partija Srbije, čiji će lider, premijer Ivica Dačić i predsjednik beogradskog odbora Aleksandar Antić položiti vijenac na Trgu Dimitrija Tucovića, osnivača radničkog pokreta u Srbiji.

Savez samostalnih sindikata Srbije organizovaće simbolično okupljanje članova na Trgu Nikole Pašića.

Potpredsjednik Vijeća tog sindikata Zoran Mihajlović očekuje da će se okupljanju na Trgu Nikole Pašića pridružiti 1.500 radnika, i najavljuje da će, nakon uvodnih govora, sindikalci prošetati ulicama u centru grada, kako bi ukazali na siromaštvo, socijalnu nepravdu, ugrožena prava radnika, nezaposlenost.

Građani Hrvatske ovogodišnji međunarodni praznik rada obilježavaju u teškim privrednim i socijalnim uslovima, zbog čega se danas u Zagrebu organizuje i protest sindikata kojima će se, kako su najavili, pridružiti i veterani i neki opozicioni lideri, a na protest je pozvala i katolička crkva.

Ekonomske krize svjesni su i nosioci vlasti.

"Iscrpljujuća kriza, niski životni standard i mnoga odricanja radnika čine ovogodišnju čestitku zahtjevnijom nego ikad ranije", navodi se u čestitki premijera Zorana Milanovića, koji podsjeća da je njegovu vladu uz zastrašujuću nelikvidnost i ekonomsku zakočenost dočekalo i dodatnih nekoliko stotina hiljada ugroženih radnih mjesta.

On je podsjetio da se "privreda godinama razarala, potkradala se i siromašila država, godinama se ignorisala svetska kriza, a svjesno odgađalo rešavanje strukturalnih problema s kojima se tek ova vlada uhvatila u koštac, nastojeći uravnotežiti odnos između ušteda i ulaganja, strogosti i motivacije, čuvajući plate i penzija i boreći se doslovno za svaki posao, svako staro i svako novo radno mjesto".

Predsjednik Ivo Јosipović u čestitki je naveo da se 1. maj slavi u atmosferi višegodišnje krize i protesta protiv osiromašenja i socijalnih nepravdi.

"Kriza pogađa gotovo sve građane, a najviše nezaposlene, penzionera, radnike koji rade, a ne primaju platu i mlade ljude koji čekaju prvi posao", istakao je Јosipović i naglasio potrebu da se poštuju prava radništva i na obavezu države da vodi računa o tome da svako ima stvarnu mogućnost zaposlenja i da dobija pravednu platu.

I dok državni vrh građanima upućuje čestitke, sindikati im upućuju poziv za učešće na protestu na centralnom zagrebačkom trgu bana Јelačića na kome se očekuje 15.000 demonstranata.

Sindikalni lideri tvrde da će protest biti građanski, a ne samo sindikalni, ali da neće biti poligon za skupljanje političkih poena.

Po završetku protesta učesnici, ali i drugi građani navaliće u park Maksimir gdje će ih u organizaciji gradskih vlasti čekati 50.000 porcija pasulja, a podjela pasulja biće organizovana i u drugim gradovima.

Zbog čega građani BiH slave 1. maj, dok radnici širom svijeta protestuju, a žive daleko bolje pročitajte OVDJE.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE