• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puna izletišta u Srpskoj

Stanovnici RS tradicionalno iskoristili Prvi maj za posjetu izletištima, gdje se druže uz roštilj, muziku i piće

 Puna izletišta u Srpskoj Izvor: MONDO

Stanovnici Banjaluke proslavljaju 1. maj – Međunarodni praznik rada urancima i boravkom na popularnim izletištima na Banj Brdu, Trešnjiku, Šibovima, te pored Vrbasa. Uglavnom je riječ o porodičnim ili grupnim odlascima, a Banjalučanima je ove godine pogodovalo i veoma toplo vrijeme.

I ovog 1. maja na Vrbasu je druženje organizovalo Društvo "Josip Broz Tito“ koje okuplja poštovaoce lika i djela, kako su ga nekada zvali, "najvećeg sina naših naroda i narodnosti“.

Komunalne ekipe su prethodnih dana, u okviru održavanja javne higijene i zelenila, dodatno uredile izletišta.

Iz Administrativne službe grada Banjaluka ranije je upućen apel građanima da pokupe smeće i odlože ga na mjesta predviđena za to.

"Mejdej parti" na Mrakovici okupio je oko 2.500 mladih, čime je u Prijedoru počelo obilježavanje Međunarodnog praznika rada.

Organizatori tradicionalnog festivala, koji je održan sinoć i koji godinama unazad ima svoje uspone i padove, ovaj put bili su "Saund end lajt", Planinarsko skijaško društvo "Ljubijski rudar" i veb sajt "PDnajt", a nastupili su di džejevi Vladimir Zorić, Nikola Zorić, Ogi Kralj iz Prijedora, te Raul iz Kraljeva.

Izletišta na Mrakovici, Ljekaricama i pored obale rijeke Sane danas su destinacije onih koji po tradiciji 1. maj slave uz roštilj i ražanj.

Prvomajski praznik građani Bijeljine tradicionalno proslavljaju druženjem na izletištima uz rijeke Drinu i Savu, na ljetnoj temperaturi iznad 30 stepeni Celzijusovih.

U organizaciji Socijalističke partije praznik rada svečano se obilježava na bazenima Banje "Dvorovi", dok je Narodna stranka "Radom za boljitak" na platou ispred Tržnog centra "Bingo" u gradu organizovala narodno veselje uz pasulj i ljuti paprikaš.

Međunarodni praznik rada nekoliko stotina Kotorvarošana obilježava danas uz tradicionalni prvomajski roštilj na desetak izletišta u dolini Vrbanje i na sjevernim obroncima Vlašića.

Najviše izletnika jutros se okupilo u Kruševici kod Maslovara, na Borju, kao i u kompleksu parka prirode Skakavac u Srpskoj Dubokoj.

Organizovane proslave 1. maja na području kotorvaroške opštine nema.

U zvorničkoj opštini organizovane proslave 1. maja odavno nema, te veliki broj Zvorničana Međunarodni praznik rada proslavlja u prirodi.

Zvornička opština bogata je izletištima na koja od ranog jutra stižu oni koji su odlučili da ovaj dan provedu daleko od gradske vreve.

Neki od njih od sinoć roštiljaju na gradskoj plaži u Zvorniku i najavljuju proslavu i za danas.

Milena Vimić iz Regionalnog sindikalniog centra Zvornik rekla je Srni da u ovom gradu nema organizovane proslave 1. maja, ali da će se u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske i Aktiva mladih Saveza sindikata i u zvorničkoj opštini tokom maja provoditi aktivnosti s ciljem sprečavanja rada "na crno".

"Nemamo tačne podatke o tome koliko radnika radi 'na crno' na području Regionalnog sidnikalnog centra Zvornik, koji obuhvata sedam opština, ali se pretpostavlja da ih je veliki broj, jer nam se često obraćaju. Takve radnike upozoravamo da se na vrijeme jave u Sindikat da bismo preduzeli potrebne mjere, odnosno zatražili od Inspektorata Republike Srpske da se takav rad legalizuje", napomenula je Vimićeva.

Stanovnike gradskih i prigradskih naselja Novog Grada jutros su, četvrtu godinu zaredom, probudili zvuci orkestra Teritorijalne vatrogasne jedinice.

Komandir vatrogasaca Aziz Crnkić izjavio je da su od 5.00 časova članovi orkestra, uglavnom omladinci, svojim sugrađanima pripremili tradicionalni prvomajski uranak.

"I ove godine smo ih obradovali, pa su nas često zaustavljali da porazgovaramo i da se zajedno prisjetimo ranijih vremena i tradicije obilježavanja praznika", rekao je Crnkić.

Nakon tročasovnog obilaska naselja, članovi orkestra su nastavili druženje u prostorijama Vatrogasnog društva.

Brojni građani Novog Grada danas su sa porodicom i prijateljima poranili na okolna izletišta, gdje će uz roštilj obilježiti Međunarodni praznik rada.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE