• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjen urednik Pressa RS Goran Mihajlović

Na Novom groblju u Banjaluci u prisustvu prijatelja, kolega i rodbine, sahranjen glavni i odgovorni urednik "Presa RS" Goran Mihajlović.

 Sahranjen urednik Pressa RS Goran Mihajlović Izvor: MONDO

Obraćajući se okupljenima u ime redakcije "Presa", novinar Darko Momić rekao je da je porodica Mihajlović ostala bez sina, brata i oca, Republika Srpska bez vrhunskog intelektualca, a ovaj list bez sjajnog novinara i urednika.

"Svjestan da živiš u zemlji u kojoj se uživa u istoriji koja se ponavlja svaki dan, gdje pametne proglašavaju ludacima, a ludake promovišu u lidere, gdje novinari slobodno napišu tek kad im se naredi, znao si zapitati da li mi to sebe kažnjavamo životom u ovakvom 'blagostanju' ili je ta doza patnje motivacija za neke buduće promašaje", naveo je Momić u posljednjem pozdravu kolegi i prijatelju.

On je dodao da je Mihajlović, po zanimanju diplomirani ekonomista, postao vrhunski novinar, pisac, i da je, prije svega, bio izuzetan čovjek.

"Neki koji se hvale hiljadama 'Fejsbuk prijatelja', a nemaju s kim popiti kafu, zavidjeli su mu", naveo je Momić.

On je napomenuo da je Mihajlović bio urednik koji reputaciju među kolegama i u javnosti nije gradio galamom, "mlataranjem" rukama iz fotelje na točkovima, jakim partijskim vezama, pouzdanim izvorima...

"I kada je galamio, bilo je to tiho, da niko ne vidi i ne čuje. Zbog njega nikoga nije 'zaboljela glava'. Ako je nekad i zgriješio, učinio je to jedino prema sebi. Bio je to novinar i urednik koji nije kucao sa deset prstiju, ali je pisao sa tri velika srca", istakao je Momić.

Povodom Mihajlovićeve smrti, prethodno je u Narodnom pozorištu Srpske u Banjaluci održan komemorativni skup na kome su govorili novinar Zoran Žuža i književnik Branko Brđanin Bajović.

Žuža je naglasio da je sa ovog svijeta otišla jedna ljudska i novinarska veličina, buntovničkog duha i sa urođenim darom za pisanje, koji je u mnogo čemu bio prvi, te da će praznina, nastala njegovim odlaskom, teško biti popunjena.

Profesor Bajović rekao je da je Mihajlović, izuzetan novinar, postao i pisac već svojom prvom knjigom, koja je pokazala senzibilnost pravog književnika.

Goran Mihajlović preminuo je juče u 48. godini u Banjaluci, nakon kratke i teške bolesti.

Rođen je 1965. godine u Bugojnu, a osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu, gdje i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Pred početak rata u BiH počeo je da radi kao novinar u listu "Javnost", da bi 1992. godine bio jedan od osnivača Radija Republike Srpske na Palama. Bio je i glavni urednik ove medijske kuće do 1996. godine, kada prelazi u bijeljinski "Ekstra magazin".

Od 1999. godine radio je u "Nezavisnim novinama" kao urednik, a 2002. prelazi u "Glas Srpske", gdje je obavljao funkciju zamjenika glavnog i odgovornog urednika.

Početkom 2007. postaje izvršni urednik u nedjeljniku "Pravda", a sredinom te godine prelazi u "Pres" i postaje glavni i odgovorni urednik izdanja ovog lista za Republiku Srpsku.

Mihajlović je bio predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Republike Srpske.

Ostaće upamćen kao veliki profesionalac i čovjek koji je život posvetio novinarstvu.

Iza Mihajlovića ostaje i značajan literarni rad, dvije objavljene zbirke pripovijedaka, i treća, pripremljena za štampanje. Dobitnik je više značajnih književnih nagrada.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE