• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbrana Mladića sumnja u svjedoka

Odbrana generala Ratka Mladića osporavala je u Haškom tribunalu kredibilitet Pola Hrunevehena, zbog razičitih svjedočenja.

 Odbrana Mladića sumnja u svjedoka Izvor: MONDO

Svjedok je nekonzistentnost u izjavama objašnjavao "posljedicom niza godina koje su prošle".

Hrunevehen je od januara do jula 1995. godine bio u holandskom bataljonu Unprofora, koji je bio zadužen za zaštićenu zonu Srebrenica.

On je ranije svjedočio na suđenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, u predmetu "Popović i drugi", te na suđenjima generalu Zdravku Tolimiru i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Tužilaštvo je Hrunevehena pozvalo da detaljno opiše ekzekuciju jednog muslimanskog muškarca u julu 1995, a svjedok, koji je bio očevidac, ispričao je da se ubistvo dogodilo "iza jedne od kuća" i da su to uradila "tri čovjeka, od kojih je jedan tom muškarcu ispalio metak u glavu".

Svjedok nije mogao da sigurnošću da kaže da li je vidio tri ili četiri čovjeka, da li su svi bili naoružani, niti kakve su uniforme imali, a nije bio ni siguran sa koje je razdaljine vidio incident.

Kada je glavni Mladićev branilac Branko Lukić upitao svjedoka da li bi se saglasio sa tim da uopšte nije vidio incident, već da je o tome čuo od nekog drugog, on je odgovorio da "to nije tačno".

Lukić je tražio da svjedok razjasni kada je svojim nadređenima prijavio incident, jer je jednom naveo da je to bilo "te večeri", a drugi put da je bilo "tek sljedećeg jutra".

Hrunevegen je pojasnio da se "prvo uveče razgovaralo o tome", a da je onda od njega "zatraženo da idućeg jutra sastavi zvaničnu verziju".

Svjedok je potvrdio da je lično pomagao u evakuaciji ljudi koji su išli iz Potočara i da je za to dobio komandu nadređenih, ali se, međutim, nije mogao sjetiti da li je evakuacija započela prije dolaska srpskih snaga ili kada je vojska već bila tamo.

Odbrana će sutra nastaviti da ispituje ovog svjedoka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE