• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mediji najprofesionalnija institucija u BiH

Mediji su najprofesionalnija institucija u BiH i njima se najviše vjeruje, smatra 80 odsto ispitanika istraživanja o medijskim slobodama u BiH

 Mediji najprofesionalnija institucija u BiH Izvor: MONDO

Mediji su najprofesionalnija institucija u BiH i njima se najviše vjeruje, smatra 80 odsto ispitanika koji su učestvovali u istraživanju Fondacije "Fridrih Ebert" o medijskim slobodama u BiH.

Riječ je o "Istraživanju javnog mišljenja o medijskim slobodama u BiH, kvalitetu novinarstva i trendovima u medijskoj zajednici", čije su rezultate danas u Sarajevu predstavili članovi Fondacije i Udruženja BH novinari. 

Organizatori istraživanja upozorili su da svaki peti stanovnik u BiH smatra da je verbalni ili fizički napad na novinare opravdan, i dodali da to može naštetiti novinarstvu koji treba da bude element jačanje demokratije.

Istaknuto je i da raste ekonomski i politički pritisak na medije, kao i pritisak javnosti.

Najuticajniji medij je televizija, ali 34 odsto anketiranih smatra da je i interenet veoma bitan izvor informacija. Prema istraživanju, internet je doprinio kvantitetu informacija, koje ne prati i kvalitet.

Gotovo polovina ispitanika smatra da je potrebno poboljšati uslove za rad novinara kako bi se unaprijedio njihov rad i poboljšao kvalitet izvještavanja.

Direktor Fondacije "Fridrih Ebert" Džudit Ilerhus rekla je da u sistemu postoji odsustvo pravne zaštite novinara od napada.

Ona je naglasila da su ljudi uglavnom zadovoljni radom novinara, ali da većina građana želi da se veći naglasak stavi na socijalne, životne i ekonomske teme, a da se manje govori o političarima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE