• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament FBiH o slučaju Budimir

Predstavnički doma Parlamenta Federacije BiH usvojio zaključak o osnivanju Komisije za slučaj Budimir

 Parlament FBiH o slučaju Budimir Izvor: MONDO

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su danas zaključak o osnivanju komisije koja će imati zadatak da istraži sve relevantne okolnosti koje ukazuju da predsjednik FBiH Živko Budimir, koji je trenutno u pritvoru, nije dostojan da obavlja dužnost na koju je imenovan.

Na varnednoj sjednici poslanici su od tri prijedloga zaključaka usvojili jedino prijedlog Kluba Stranke za BiH o osnivanju komisije, dok prijedlog SDP-a o privremenom prenosu ovlaštenja predsjednika FBiH na potpredsjednike, te inicijativa Stranke za BiH za održavanje prijevremenih izbora u FBiH, nisu dobili potrebnu većinu.

Mediji u FBiH prenose da će ukoliko novoosnovana komisija na osnovu prikupljenih dokaza utvrdi opravdanost nedostojnosti vršenja funkcije predsjednika, sačiniti tekst zahtjeva Ustavnom sudu FBiH za smjenu predsjednika i predložiti ga Parlamentu na usvajanje.

Sjednici Predstavničkog doma na kojoj su poslanici raspravljali više od osam časova o situaciji nastaloj hapšenjem Budimira prisustvovali su i potpredsjednici FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić.

Sud BiH je 28. aprila odredio jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju. Predsjednika FBiH su 26. aprila u Sarajevu uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Budimir je prebačeni u zatvor u Mostaru.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE