• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pisao Ki Munu o Incku

U svom najnovijem izvještaju Savjetu bezbjednosti UN Incko okreće stvarnost naglavačke, ocijenio Dodik u pismu Ban Ki Munu

 Dodik pisao Ki Munu o Incku Izvor: MONDO

Izvještaj visokog predstavnika u BiH Savjetu bezbjednosti UN nastoji da oduzme legitimitet naporima Republike Srpske usmjerenim ka očuvanju ustavne podjele nadležnosti između entiteta i BiH, prikazujući ih kao pokušaj "nazadovanja" u provođenju Dejtonskog sporazuma, što je zamjena teza koja okreće stvarnost naglavačke, ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

U popratnom pismu Devetog izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN, predsjednik Dodik konstatuje da u Dejtonskom sporazumu nigdje ne piše da sporazum treba da bude proveden prenošenjem nadležnosti, koje po Ustavu pripadaju entitetima, na nivo BiH.

Ipak, istakao je Dodik, visoki predstavnik je na stanovištu da proširenje nadležnosti nivoa BiH, izvan onog predviđenog Ustavom, spada u provođenje mirovnog sporazuma, što je potpuno nezakonito i netačno.

U pismu se navodi da je Republika Srpska posvećena poštivanju Dejtonskog sporazuma, uključujući i podjelu nadležnosti između entiteta i BiH predviđenu Ustavom BiH.

"Od druge polovine 1990-tih godina, visoki predstavnici razgrađivali su decentralizovani ustavni poredak BiH kroz pritisak, prinudu i autokratske ukaze. Do današnjeg dana Republika Srpska se konstantno mora braniti od nastojanja visokog predstavnika i drugih usmjerenih ka daljem širenju nadležnosti nivoa BiH, kršeći pri tom njihova jasna razgraničenja koja daje Ustav BiH ili ka pretvaranju ustavnog poretka BiH u sistem sa većim stepenom centralizacije", upozorio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je ocijenio da je novi polugodišnji izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka, upućen generalnom sekretaru UN, zapanjujući u fokusu, jer je više usmjeren na trenutna pitanja politike BiH, nego na predmete za koje mu mandat nalaže da podnosi izvještaje – napredak u civilnom provođenju Dejtonskog sporazuma onako kako je to striktno regulisano Aneksom 10.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je visoki predstavnik ovlašten da tumači samo Aneks 10, a ne i druge dijelove Dejtonskog sporazuma kako se to pokušava predstaviti.

"Izvještaj visokog predstavnika priznaje da institucije Republike Srpske `funkcionišu mnogo efikasnije od onih u Federaciji` i primjećuje da `Vlada Republike Srpske, za razliku od Vlade Federacije, nastavlja da se sastaje redovno kako bi našla rješenja za mnoge ekonomske i društvene izazove sa kojima se suočava`...

Izvještaj je skroman i uopšten u svojoj kritici zvaničnika Federacije, posebno lidera bošnjačkih stranaka, za postupke koji su produbili krizu u ovom entitetu i koji i dalje uzrokuju štetne posljedice širom BiH", istakao je predsjednik Dodik.

On je naglasio da najveću odgovornost za krizu vlasti u FBiH snosi upravo aktuelni visoki predstavnik koji je svojom nezakonitom intervencijom spriječio donošenje odluke Centralne izborne komisije BiH, kao jedinog ovlaštenog organa.

"Ipak, visoki predstavnik posvećuje veliki dio svog izvještaja kritici pojedinih rukovodilaca Republike Srpske i to ne zbog njihovih postupaka, već zbog slobodnog izražavanja mišljenja, uvjerenja i ideja. Takve kritike od diplomate koji prisvaja nezakonita ovlašćenja da smjenjuje izabrane zvaničnike jednostranim ukazom, protivno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i drugim međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava, mogao bi da se protumači kao pokušaj gušenja slobode izražavanja", istakao je Dodik.

U pismu se navodi da se jedina značajna kritika aktivnosti Vlade Republike Srpske tiče odluke Republike Srpske da privremeno dodijeli matične brojeve novorođenoj djeci nakon što je BiH prestala da ih izdaje.

"Kao što je objašnjeno u poglavlju dva Izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti, odluka Republike Srpske da dodjeljuje matične brojeve predstavlja privremeni `most` koji ima za cilj da spriječi da zdravstveno osiguranje djece trpi zbog političkog sukoba na nivou BiH.

Izvještaj visokog predstavnika prepoznaje da je neuspjeh BiH da riješi situaciju `stvorio ozbiljne komplikacije običnim građanima sa novorođenom djecom`, ali njegova posvećenost centralizaciji je toliko jaka da on čak osuđuje i privremenu mjeru Republike Srpske za zaustavljanje ovih teškoća dok se spor na nivou BiH ne riješi", naglasio je predsjednik Dodik.

On je u popratnom pismu naveo da Deveti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN opisuje na koji način Vlada Republike Srpske radi na poboljšanju ekonomskih prilika svojih građana provodeći ekonomske i pravosudne reforme, unapređujući evropske integracije i poštujući decentralizovanu strukturu BiH, regulisanu Dejtonskim sporazumom i garantovanu potpisima svjedoka – SAD, Ruske Federacije, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i EU.

Napomenuvši da je sastavni i najvažniji dio Dejtonskog sporazuma Aneks 4 – Ustav BiH, Dodik navodi da, iako su izabrani rukovodioci BiH nastavili da postižu važne dogovore, njihovo provođenje u zakonodavstvo se odvija veoma sporo, prvenstveno zbog dubokih političkih i nacionalnih podjela unutar drugog entiteta BiH - Federacije BiH.

"To se odražava i kao nefunkcionalnost institucija BiH uspostavljenih uglavnom intervencijom visokog predstavnika mimo odredaba Ustava i Dejtonskog sporazuma, što upućuje Republiku Srpsku na očuvanje BiH uspostavljene međunarodnim ugovorom.

Poštujući decentralizovanu ustavnu strukturu BiH, Republika Srpska nastoji ostvariti napredak u procesu reformi, usmjerenih ka poboljšanju ekonomske konkurentnosti i usaglašavanje zakona sa standardima EU.

Republika Srpska, kroz strukturalni dijalog o pravosuđu sa EU, radi i na reformisanju neefikasnog i neodgovornog pravosudnog sistema nametnutog od visokog predstavnika", istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik u popratnom pismu Devetog izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE