• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Tolimiru naloženo da svjedoči

Pretresno vijeće Haškog tribunala izdalo obavezujući nalog generalu Zdravku Tolimiru da svjedoči u dokaznom postupku odbrane Radovana Karadžića

 Hag: Tolimiru naloženo da svjedoči Izvor: MONDO

Pretresno vijeće Haškog tribunala prihvatilo je danas zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i izdalo obavezujući nalog generalu Zdravku Tolimiru da svjedoči u dokaznom postupku njegove odbrane.

Karadžić je izdavanje obavezujućeg naloga tražio nakon što je Tolimir odbio da se dobrovoljno pojavi kao svjedok, o čemu ga je i lično obavijestio prilikom susreta u Pritvorskoj jedinici UN u Ševeningenu.

U svom zahtjevu, Karadžić je tvrdio da Tolimir raspolaže informacijama koje su važne za njegovu odbranu i da može da potvrdi da ga "nikada nije obavijestio, ni usmeno, ni pisanim putem o tome da će zarobljenici iz Srebrenice biti ubijeni, da bivaju ili da su već pogubljeni".

Tolimir bi, kako je navedeno, mogao da svjedoči o Karadžićevom telegramu od 9. jula 1995. godine, u kome on naređuje VRS da se "nastavi operacija preuzimanja Srebrenice, obezbjeđujući zaštitu osoblja Unprofora i tretirajući muslimanske civile i ratne zarobljenike u skladu za Ženevskim konvencijama od 1949".

U svom odgovoru vijeću, Tolimir se usprotivio izdavanju obavezujućeg naloga.

On je naveo da je u završnoj riječi na svom suđenju rekao da nije imao nikakvih saznanja o ubijanjima ratnih zarobljenika iz Srebrenice i da nije dobio nikakva naređenja "ni od Mladića, niti od Karadžića, u vezi sa ekzekucijama ratnih zarobljenika".

Pretresno veće je u odluci navelo da su dokazi u vezi sa telegramom od 9. jula već dobijeni iz drugih izvora, ali da ne može da iz drugih izvora dobije informacije koje bi Tolimir mogao dati u vezi sa šifrovanom komunikacijom od 14. do 17. jula 1995. godine, iz knjige izveštaja Centra za komunikacije Republike Srpske.

Datum kada bi Tolimir trebalo da dođe da svjedoči biće naknadno određen.

Tolimir je bio pomoćnik generala Ratka Mladića za bezbjednost u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske.

Haški tribunal osudio je u decembru prošle godine Tolimira na kaznu doživotnog zatvora i proglsilo ga krivim za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine. Njegov predmet je trenutno u žalbenom postupku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE