• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske

Centralna svečanost dvodnevnog obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske (VRS) počela je danas u Kasarni "Kozara" u Banjaluci.

 Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske Izvor: MONDO

Na početku ceremonije obilježavnja Dana Vojske Republike Srpske raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću predao je komandant Trećeg pješadijskog - Republika Srpska puka brigadir Rajko Knežević.

Svečana jedinica Oružanih snaga BiH prije početka centralne manifestacije bila je postrojena u čast Radmanovića.

Centralnoj svečanosti prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ministri u Vladi Srpske, predstavnici MUP-a Republike Srpske i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz.

Svečanosti prisustvuju i predstavnici institucija BiH, zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, te zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Mirko Tepšić.

Ceremoniji prisustvuju i predstavnici međunarodne zajednice, vojni atašei u BiH, predstavnici međunarodnih snaga, humanitarnih i nevladinih organizacija, nekadašnji pripadnici i generali VRS, te ostale zvanice iz javnog i političkog života Srpske i BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je danas da je Vojska Republike Srpske bila politički i vojni izraz instinkta srpskog naroda za samoodržanjem u vrijeme nasilnog razbijanja bivše Jugoslavije.

Radmanović je kasarni "Kozara" prilikom obilježavanja 21 godine od formiranja Vojske Republike Srpske i osme godine od osnivanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH rekao da je formiranje Vojske Srpske bilo iznuđeno okolnostima u kojima se našao srpski narod u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Vojska Republike Srpske jedna od najvažnijih novijih vojnih i političkih tvorevina srpskog naroda, čiji su pripadnici isključivo branili svoj narod.

Dodik je, prilikom obilježavanja 21 godine od osnivanja Vojske Republike Srpske i osme godine od formiranja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, rekao da treba iskazati poštovanje njenim pripadnicima i onima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

Prvog dana obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske juče su u Banjaluci, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, položeni vijenci i prislužene svijeće na groblju Sveti Pantelija, na Spomen-kosturnici na Novom groblju i na Trgu palih boraca.

Odluka o formiranju Vojske Republike Srpske donesena je 12. maja 1992. godine. Najznačajnije operacije Vojske Republike Srpske bile su "Koridor" i "Prijedor" 1992. godine, "Podrinje" i "Lukavac" 1993. godine, protivudar na Bihać 1994. godine, "Krivaja", odbrana sarajevsko–romanijske regije i zapadnih granica Republike Srpske iz 1995. godine, te Mitrovdanska ofanziva iz 1992. i 1994. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE