• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ranko Škrbić ambasador BiH u Srbiji

Predsjedništvo BiH imenovalo je bivšeg ministra zdravlja RS Ranka Škrbića za ambasadora u Srbiji, saznaje "Glas Srpske".

 Ranko Škrbić ambasador BiH u Srbiji Izvor: MONDO

Predsjedništvo BiH imenovalo je na sjednici u srijedu bivšeg ministra zdravlja RS Ranka Škrbića za ambasadora u Srbiji, dok za ambasadora u Češku odlazi novinarka "Slobodne Bosne" Danka Savić, saznaje "Glas Srpske".

Škrbića je na ovu funkciju predložio predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović, a Danku Savić hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić.

U Saudijsku Arabiju, na prijedlog Bakira Izetbegovića, putuje Haris Hrle, zet Bisere Turković koja je trenutno ambasador u Briselu.

Hrle je ranije po principu spajanja porodica bio ambasador u Beču gdje mu supruga radi u UN centru. Poznato je njegovo zalaganje za oslobađanje Jovana Divjaka koji je u Beču bio uhapšen po potjernici Interpola na zahtjev Srbije zbog ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

U Pakistan putuje Nedim Nadarević, a u Frankfurt Dževad Šaldić koji je od osnivanja član SDA i istaknuti kadar te stranke iz dijaspore.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potvrdio je da su imenovani ambasadori u Srbiji, Češkoj, Saudijskoj Arabiji, Pakistanu, te generalni konzul u Frankfurtu, kao i ambasador "et-lardž" u sjedištu MIP-a u Sarajevu. Na ovo mjesto imenovan je Zlatko Miletić.

Radmanović nije želio da kaže njihova imena, ističući da je to uobičajena praksa dok imenovani ambasadori ne dobiju agremane zemalja u koje odlaze.

"Miletiću nisu potrebni agremani i zato je saopšteno njegovo ime. Imenovanjem ambasadora u Srbiji samo tri dana poslije povratka njegovog prethodnika odbacuju se bespotrebna pisanja u nekim medijima o tome da li ima ili nema ambasadora koja stvaraju ružnu sliku o svima u BiH", rekao je Radmanović.

On je dodao da je donesena odluka o postepenoj transformaciji kancelarija oficira za vezu sa Haškim sudom, kao i zaključak u vezi sa onim što se dogodilo prije neki dan u zgradi Predsjedništva gdje je uhapšen predsjednik FBiH Živko Budimir.

"Neprihvatljivo je to što se desilo u zgradi Predsjedništva BiH u kojoj su smješteni kabineti predsjednika i potpredsjednika FBiH i zajedničke službe FBiH. U zgradu Predsjedništva dolaze najznačajnije ličnosti koje su u posjeti ovoj zemlji", rekao je Radmanović.

On je istakao da je novim zaključkom ponovljena suština ranijeg kojim se traži od Vlade FBiH da hitno oslobodi prostor u zgradi Predsjedništva BiH koje koriste institucije FBiH kako bi se stvorili neophodni uslovi za funkcionisanje Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo je još u januaru 2011. godine donijelo sličan zaključak kojim je traženo da se iz zgrade Predsjedništva isele institucije FBiH, ali taj zaključak ni do danas nije realizovan.

Iz Kabineta predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića rekli su "Glasu Srpske" da još nisu zvanično dobili zaključak Predsjedništva BiH, te da Nikšić "ne želi davati bilo kakve izjave ili komentare oko ovoga dok zvanično ne stigne zaključak".

Radmanović je naglasio da je na sjednici prihvaćen poziv predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića da članovi Predsjedništva učestvuju na centralnoj proslavi povodom ulaska Hrvatske u EU, koja će biti održana u Zagrebu 30. juna.

"Istovremeno smo informisani da je predsjednik Josipović pozitivno odgovorio na poziv da posjeti BiH i usaglašeno je da se to realizuje 8. i 9. jula", rekao je on.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE