• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimir ne može da potpisuje dokumente

Dok je u pritvoru Živko Budimir neće moći potpisivati nikakve dokumente vezane za obavljanje službenih poslova predsjednika FBiH.

 Budimir ne može da potpisuje dokumente Izvor: MONDO

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je mišljenje Tužilaštva BiH koje se izričito usprotivilo da predsjednik Federacija BiH Živko Budimir, dok se nalazi u pritvoru, potpisuje bilo kakve dokumente u vezi sa obavljanjem službenih poslova iz nadležnosti predsjednika FBiH, potvrđeno je agenciji Srna u Sudu BiH.

"Sud BiH prihvatio je mišljenje Tužilaštva, imajući u vidu težinu, karakter i posljedice koje se osumnjičenom stavljaju na teret", navode u Sudu.

U Budimirovoj timu advokata vjeruju kako je njihov klijent i dalje federalni predsjednik sa svim ovlastima. Svaku drugačiju odluku nazivaju suspenzijom Ustava Federacije.

"Obzirom na stav Tužilaštva da se ne dozvoljava potpisivanje bilo kakvog dokumenta koji je u vezi o obavljanjem poslova predsjednika Federacije, tužilac je uzurpirao i suspendovao Ustav", rekao je advokat Ragib Hadžić.

Da li je ova odluka Suda neustavna, Budimirovi advokati mogli bi zatražiti mišljenje federalnog Ustavnog suda.

"Ovog trenutka blokada izvršne vlasti nije nastala djelovanjem Živka Budimira nego tužioca", dodao je Hadžić.

Opravdana odluka
?

O odluci Suda BiH i novonastaloj situaciji poslije hapšenja predsjednika Federacije BiH za Al Džaziru govorio je Kasim Trnka, profesor ustavnog prava.

On je kazao odluke svakog suda, pa i Suda BiH treba poštovati i provoditi, te izbjegavati svaki komentar.

"U ovom slučaju mislim da je Sud imao valjane razloge da ovako postupi. Samu činjenicu da je predsjednik Federacije lišen slobode ne treba shvatiti samo u bukvalnom smislu – da se kreće u fizičkom smislu, već su i drugi aspekti njegove slobode ograničeni", ocijenio je Trnka.

On je ukazao da je Budimir faktički lišen slobode iako protiv njega nije podignuta optužnica.

"U toj situaciji, moglo bi se pretpostaviti da se eventualno na njega mogu vršiti različiti pritisci, da on nije u prilici da potpuno slobodno donosi odluke kao kada bi se nalazio izvan pritvora", dodao je Trnka.

Sud BiH je 28. aprila odredio jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju.

Predsjednika FBiH su 26. aprila u Sarajevu uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH. Budimir je prebačeni u zatvor u Mostaru.

Usvajanje federalnog Zakona o penzionisanju boraca, koje se postavilo kao posljednji uvjet za novi aranžman BiH sa MMF-om, trebao je potpisati pritvoreni predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE