• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužioci od istrage oslobodili 680 osoba

Tužilaštvo BiH potrošilo je prošle godine oko 8,27 miliona KM, podiglo 188 optužnica, dok je za oko 680 osoba naređeno nesprovođenje istrage.

 Tužioci od istrage oslobodili 680 osoba Izvor: MONDO

U informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2012. godinu koja bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH navedeno je da je ova pravosudna institucija najviše potrošila na bruto plate i naknade - 6,76 miliona maraka, piše "Glas Srpske".

Potrošeni novac, posebno za plate, nije opravdan rezultatima rada tužilaca. Broj podignutih optužnica i procesuiranje počinilaca ratnih zločina, krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije ne ide u prilog troškovima.

U Odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH, u kojem je radilo 17 tužilaca, tokom prošle godine podignute su 24 optužnice, dok je protiv 427 osoba naređeno nesprovođenje istrage. Tužioci su naredili istragu protiv 109 osoba, dok je za 119 osoba donesena naredba o obustavljanju istrage. Ovo su samo predmeti u kojima su počinioci ratnih zločina poznati, dok su istrage obustavljane i u drugim predmetima.

Odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, u kojem je u 2012. godini radilo devet tužilaca, podigao je 47 optužnica, a naređeno je i nesprovođenje istrage protiv 125 osoba. Istovremeno, istraga je obustavljena protiv 78 osoba, a naredba o sprovođenju istrage donesena je protiv 391 osobe.

U Odjeljenju tri, u kojem radi šest tužilaca i u kojem su predmeti koji se ne dodijele drugim odjeljenjima, podignuto je 117 optužnica, od čega 39 za krivična djela nedozvoljeno korišćenje autorskih prava, a 13 za krivična djela poreske utaje i 11 za krijumčarenje. Za ostala krivična djela podignuto je od jedne do šest optužnica.

U toku prošle godine ovo odjeljenje je naredilo istragu protiv 292 osobe, a nesprovođenje protiv 127 osoba. Istraga je obustavljena protiv 97 osoba.

Pored 33 tužioca, u Tužilaštvu BiH lani su radila 124 stručna i administrativna radnika, a za dodatne ugovorene i druge usluge potrošeno je 713.847 maraka.

Za naknade troškova zaposlenih iz budžeta je isplaćeno 383.709 maraka, na putne troškove dato je 171.405 KM, a za nabavku materijala 123.889 KM. Telefonske i poštanske usluge koštale su 84.909 KM, a energija i komunalije 48.723 marke.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE