• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijeli potok: 71 godina od ustaškog zločina

U mjestu Bijeli Potok kod Banjaluke obilježena 71 godina od ustaškog masakra nad 54 srpska civila na Vaskrs 1942. godine

 Bijeli potok: 71 godina od ustaškog zločina Izvor: MONDO

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u mjestu Bijeli Potok kod Banjaluke, danas je obilježena 71 godina od ustaškog masakra nad 54 srpska civila, među kojima je bilo i trinaestoro djece, u ovom mjestu na Vaskrs 1942. godine.

Parastos je služen u organizaciji Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora 1941-1945. godine za brigu o spomen-kompleksu Bijeli Potok - Banjaluka.

Osim članova Udruženja, vijence je položio i izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predstavnici grada Banjaluka, Boračke organizacije Republike Srpske i SUBNOR-a.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Branko Milinković rekao je za Srnu da svjetskoj javnosti treba predstaviti istinu o stradanju 54 lica srpske nacionalnosti iz ovog sela, među kojima je i trinaestoro djece, koje su ubile ustaše iz okolnih sela.

"Ustaše su pobile sve koje su zatekli u selu. Ubijeni ljudi pokopani su na mjestima gdje su i likvidirani", rekao je Milinković i podsjetio da su ustaše došle 4. aprila 1942. godine i rekle mještanima da ne idu nigdje od svojih kuća, a nakon toga su ih pobile. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

On je rekao da je na Vaskrs 1942. godine u Bijelom Potoku najviše ubijeno Milinkovića i Adamovića, a osim strijeljanjem, ustaše su veliki broj njih zaklale ili ubile maljem.

On je podsjetio da se Udruženje porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora 1941-1945. godine Bijeli Potok bavi istraživanjem ustaškog zločina koji se desio u ovom mjestu, ističući da Udruženje raspolaže sa dosta istorijskog materijala i veliki broj dokumentacije.

Milinković je rekao da se pomen nevinim žrtvama služi svake godine i podsjetio da je spomen-ploča sa njihovim imenima otkrivena 2002. godine uz pomoć grada.

Spomen–ploča sa imenima ubijenih otkrivena je sa željom da se predstavi i nikada ne zaboravi istina o stradanju Srba na ovim prostorima.

(Srna, foto Press RS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE