• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olujno nevrijeme izazvalo poplave širom BiH

BiH pogodilo je veliko nevrijeme, a najteža situacija je u tuzlanskom naselju Crvene njive gdje u toku evakuacija ugroženog stanovništva.

 Olujno nevrijeme izazvalo poplave širom BiH Izvor: MONDO

Zbog nestabilne vremenske situacije, u popodnevnim časovima dejstvovala je 31 protivgradna stanica, pri čemu su ispaljene ukupno 83 protivgrade rakete na teritoriji Lopara, Ugljevika, Bratunca, Zvornika i Bijeljine, saopšteno je iz Javnog preduzeća Protivgradna preventiva Republike Srpske, prenijele su agencije.

"Pravovremenim dejstvom protivgradnim raketama spriječene su katastrofalne štete na branjenoj teritoriji, a posebno je teško bilo suzbiti štete u Semberiji čiji je najveći dio današnjim dejstvima u potpunosti zaštićen", navodi se u saopštenju.
Dežurne ekipe rade na utvrđivanju štete prouzrokovane današnjim nevremenom na području Ugljevika i Lopara, potrđeno je Srni u Centru za obavještavanje regije Bijeljina.
Iz Civilne zaštite Republike Srpske potvrđeno je da je u Ugljeviku i Loparama padao grad veličine oraha, te da je pričinjena šteta na usjevima, a u Ugljeviku je poplavljeno i više kuća, jer nisu uređeni odvodni kanali.

Gradonosne ćelije su generisane na teritoriji Tuzlanskog kantona, a radarskim praćenjem, kako se navodi, moglo se vidjeti da je grad već formiran, te da se gradonosni procesi kreću prema Ugljeviku, Loparama i Bijeljini.

Slična je situacija bila sa opštinama Zvornik i Bratunac gdje su gradonosni procesi dolazili već formirani sa juga iz nebranjene teritorije.

Grad koji je danas zahvatio područje Lopara i Ugljevika pričinio je ogromnu materijalnu štetu na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima na ovom području, potvrđeno je u Centru za obavještavanje regije Bijeljina.
Dežurni u ovom centru potvrdio je da je, osim štete od grada, evidentirana i šteta od poplava, pa je tako na području Ugljevika poplavljeno više od 10 kuća, a na području Lopara dosta njiva je pod vodom.

Gradonosni oblaci koji su pričinili štetu, došli su uglavnom iz pravca Tuzle, koja nije obuhvaćena sistemom protivgradne odbrane. Grad na ovom području bio je veličine oraha.

"Kako se već formirani grad ne može suzbiti većina dejstava se odnosila na smanjenje daljeg razvoja procesa nad branjenim područjem", dodaje se u saopštenju. U Crvenim njivama je evidentiran i veliki broj klizišta, pa je i to jedan od razloga evakuacije stanovništva iz ugroženih objekata, piše portal Klix.ba.

Zapadni dio Tuzle, naselje Kreka, Solana, Miladije i Moluhe, bio je odsječen zbog vodene bujice koja je prekrila glavne saobraćajnice. Voda je ušla u unutrašnjost desetine objekata, a onemogućen je ulazak i u bolnici u Kreki.

Takođe, teška situacija je i u prigradskim naseljima, prvenstveno u Bukinju gdje je poplavljeno nekoliko kuća, dok je u mjesnoj zajednici Mramor zbog vodene bujice ugrožena jedna kuća.

Vodostaj rijeke Jale nakon današnjih padavina je naglo povećan, ali ne prijeti izlijevnje vode iz korita. Ekipe Civilne zaštite i druge službe su na terenu, a građanima je na raspolaganju ostavljen broj 121.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE