• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeni protesti radnika u Sarajevu

Sa današnjeg protesta radnika u Sarajevu poslata poruka političarima da, ako ne rade posao zbog kog su izabrani, odu s pozicija.

 Završeni protesti radnika u Sarajevu Izvor: MONDO

"OHR je od 1995. godine prisutan sa vrlo jasnim nadležnostima i obavezama, a danas svjedočimo da spadamo u kategoriju najsiromašnijih zemalja u svijetu", poručio je danas potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Avad Bahto, tokom protesta radnika pod sloganom "Nećemo biti robovi" koji se nakratko zaustavio i ispred zgrade OHR-a.

„Ono što OHR treba uraditi jeste da sprovede Dejtonski mirovni sporazum od A do Ž. OHR je provodio samo one dijelove koje, kao da je uzimao sa švedskog stola. Ono što odgovara uzmi, ono što ne odgovara ostavi. Odustali su čak i od vrlo jasnih odredbi mirovnog sporazuma, kao taj da je BiH jedinstveni ekonomski prostor“, naglasio je Bahto.

„Privatizacija je učinila da se uništi sva privreda u Bosni i Hercegovini. Nemam šta više da kažem, mislim da je ovim danas sve rečeno“, kazala je Hidajeta Šabović, radnica Viteksa iz Visokog, dodavši da su radnici te firme protiv podrške sindikatu, i da su došli da traže svoja prava.

Mirzet Kahrimanović iz živiničkog Konjuha kazao je da očekuje promjene nabolje nakon protesta.

„Naši su zahtjevi da radimo za platu. Očekujemo bolju situaciju nakon protesta i da će nam zahtjevi biti ispunjeni. Da živimo od svog rada“, rekao je Kahrimanović.



Suad Ibrahimović iz Banovića istakao je kako mu nedostaje sve, te kako nije zaposlen, a ni od vojske nikada nije dobio ništa.

„U onoj državi, nekakvoj bivšoj Jugoslaviji, imao sam šta da jedem, a sad nemam. Politički lideri koji ništa ne rade, a paušale primaju velike, treba da se maknu. Kako koja godina prolazi, sve je više omladine na birou. Zapošljavaju se porodično i stranački dajdžići i amidžići“, naglasio je Ibrahimović, izrazivši uvjerenje da će današnji, ali i naredni protesti koji budu organizovani uroditi plodom.

Pogledajte foto galeriju.

Nekoliko hiljada radnika u Sarajevu su danas održali proteste na kojima su tražili bolje uvjete rada, izmjene zakonodavstva koje se odnosi na prava radnika, ali i uspostavu socijalnog dijaloga između sindikata i vlasti. Protesti su održani u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH.

Iz Sindikata je već najavljeno da su sumirani zahtjevi koji će biti predočeni domaćim i međunarodnim zvaničnicima i institucijama, a koji se svode na borbu protiv korupcije i kriminala, bolje uvjete rada te izmjenu ili provođenje zakona.

Tražit će i suzbijanje rada nacrno, visokog stepena nezaposlenosti, neuvezivanja radnog staža i neuplaćivanja zdravstvenog osiguranja.

(Anadolija/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE