• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšeni bili u moto bandi "Hells Angels"

Uhapšeni u Doboju i Brčko distriktu u akciji "Arka RS" bili su visoko pozicionirani u moto bandi "Hels ejndžels", saopšteno je iz MUP-a RS

 Uhapšeni bili u moto bandi "Hells Angels" Izvor: MONDO

Pripadnici organizovane međunarodne kriminalne grupe za promet narkotika, čija su dva člana uhapšena u Doboju i Brčko distriktu u akciji "Arka RS", bili su visoko pozicionirani u moto bandi "Hels ejndžels", poznatoj po organizovanosti, strogosti i brutalnosti, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Organizator te kriminalne grupe je državljanin BiH i Srbije, a u prethodnom periodu je hapšen u Holandiji sa 200 kilograma kokaina.

Jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Hrvatske, Srbije i Holandije u martu 2012. godine započela istragu kodnog naziva "Arka RS" protiv grupe za koju se sumnja da je vršila međunarodni promet kokaina sa područja Južne Amerike, preko Holandije i Belgije radi dalje prodaje na području centralne i istočne Evrope.

Tokom istrage utvrđeno je da je navedena organizovana kriminalna grupa državljana BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Holandije, NJemačke, Mađarske i Poljske kupovala kokain u zemljama Južne Amerike, zatim organizovala transport preko MSC brodova, korištenjem korumpirane posade, prihvat droge u evropskim lukama u Holandiji i Belgiji, korištenjem dobro obučenih ronilaca i skipera, a nakon toga skladištenje i skrivanje droge u iznajmljenim stanovima u Holandiji.

Nakon skladištenja, navedena grupa je vršila dalju distribuciju prema kupcima iz Holandije, NJemačke, Mađarske, Hrvatske i drugim zemljama centralne i istočne Evrope, a novac prikupljen od prodaje kokaina je putem kurira dopreman u BiH, Srbiju, Hrvatsku i nakon toga ulagan u nekretnine, poslovne objekte, preduzeća, te vozila i drugu pokretnu imovinu.

Tokom istrage utvrđeno je da je kriminalna grupa u više navrata izvršila promet kokaina na ovaj način, a najmanje u količini od 15 kilograma, od čega je zaplijenjeno oko sedam kilograma kokaina visokog procenta čistoće u Holandiji u Roterdamu, te zaplijenjeno 60.000 evra u Belgiji namijenjenih organizatoru u BiH.

U MUP-u navode da je grupa djelovala prema strogim hijerarhijskim pravilima sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima i da su svi članovi u prethodnom periodu osuđivani za krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, nasilničkog kriminaliteta i iznuda, a posjedovali su dokumenta na više lažnih identiteta u različitim zemljama.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske danas su, uz koordinaciju Tužilaštva BiH, po naredbama Suda BiH i uz pomoć Policije Brčko distrikta, uhapsili dva lica i pretresli šest lokacija na teritoriji Doboja, Modriče i Brčko distrikta, zaplijenivši veći broj mobilnih telefona, skupocjeni automobil i veću količina novca.

U MUP-u navode da su tokom istrage ostvarili međunarodnu saradnju sa policijskim i pravosudnim organima Srbije, Hrvatske, Crne Gore, NJemačke, Holandije i Belgije, te organizacijama za borbu protiv organizovanog kriminala SOCA i DEA, kao i oficirima za vezu u ambasadama ovih zemalja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE