• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažnim receptima izvlačili novac Fonda ZO

Troškovi Fonda ZO RS za lijekove izdate na recept prošle godine iznosili su čak 73 miliona KM!

 Lažnim receptima izvlačili novac Fonda ZO  Izvor: MONDO

Fond zdravstvenog osiguranja RS otkrio je zloupotrebe u propisivanju lijekova i fakturisanju recepata za te lijekove, što je još jedan od načina na koji je novac zdravstvenih osiguranika neracionalno trošen, piše "EuroBlic".

Rezultati ove istrage su poražavajući i za neke ljekare i za neke apoteke sa kojima Fond ima ugovore, do te mjere da je o tome detaljno obaviještene i premijerka RS Željka Cvijanović, saznaje list.

U Fondu su za "EuroBlic" potvrdili da su provodeći kontrole propisanih recepata nedavno uočili nepravilnosti u više zdravstvenih ustanova, ali detalje o tome koje ustanove su manipulisale receptima i kolike su dodatne troškove na taj način "nabile" Fondu, još ne otkrivaju.

Čeka se da se o ovim otkrićima naprije izjasni premijerka, koja je i ranije tražila da se provjeri da li su ljekari prilikom propisivanja ljekova favorizirali pojedine ljekove, odnosno proizvođače ljekova, te i na taj način proizvodili štetu FZO.

Fondu se svake godine fakturiše više miliona recepata za ljekove koji su propisali ljekari u RS. Iz Fonda tvrde da propisivanje tih lijekova i troškovi koje imaju na osnovu recepata, redovno prate, kontrolišu i analiziraju. Prošle godine su prekontrolisali 3,1 milion recepata.

"Od toga je određen broj recepata osporen zbog neprevilnosti. Na nekim nije navedena dijagnoza, dok neki recepti nisu sadržavali podatke o korisniku, propisivaču ili slično", kažu u Fondu.

Troškovi Fonda za lijekove izdate na recept prošle godine su iznosili čak 73 miliona KM. Po njihovim podacima, to je za približno 17 miliona KM više od planiranih troškova ljekova na recept za tu godinu, a 7,8 odsto više nego što su platili u 2011. godini.

Da najnovija otkrića o fiktivnim receptima, međutim, nisu bezazlena potvrđuje ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Slobodan Stanić. 

"Od Fonda smo dobili određene podatke o radu ljekara koji nisu poštovali procedure i propise za propisivanje lijekova, odnosno kriterijume kod kojih se oboljenja daje koji lijek i slično. To smo proslijedili u kabinet premijerke. Pored njihovog rada, provjeravali smo i rad apoteka, a te aktivnosti će biti nastavljene. Čak je provjereno i da li su ljudi na koje je recept glasio zaista i podigli taj lijek", kaže Stanić i dodaje da će uskoro imati i rezultate istrage o propisivanju lažnih bolovanja, koje je plaćao Fond ZO, a koju je, takođe, zatražila premijerka Cvijanović nakon analiza koje je dobila od Fonda.

Ovakvi rezultati istrage o propisivanju lijekova potvrđuju i višegodišnje sumnje da se i uz pomoć lažnih recepata godinama u privatne džepove izvlači novac iz zdravstva RS, te da su pojedine apoteke praktično živjele isključivo od izdavanja lijekova na recept. Fond je apotekama za ove lijekove nedavno dugovao čak 20 miliona KM.


Osim propisivanja lažnih recepata, novac zdravstva je godinama trošen i na fiktivne pacijente koji su prijavljivali domovi zdravlja. Fond je otkrio da mu je lažno prikazano čak 114.000 pacijenata širom RS, piše "EuroBlic".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE