• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propao projekat "Gornja Drina"

Vlada RS raskinula ugovor sa njemačkom kompanijom RWE o izgradnju četiri hidroelektrane ukupne vrijednosti 460 miliona evra

 Propao projekat "Gornja Drina" Izvor: MONDO


Vlada Republike Srpske raskinula je ugovor sa njemačkom kompanijom RWE o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva Drine.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske saopšteno je da je ovim ugovorom bila predviđena izgradnja četiri hidroelektrane - Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska na rijeci Drini, kao zajednički projekat strateških partnera.

"Uslov za realizaciju projekta o strateškom partnerstvu bilo je ispunjavanje svih uslova u predviđenom roku. S obzirom da partneri do 23. aprila, odnosno u roku predviđenim Ugovorom o strateškom partnerstvu, nisu postigli saglasnost o navedenim pitanjima donesena je odluka o raskidu", pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Ugovorom je predviđeno da, u slučaju da bilo koja od ugovornih strana raskine Ugovor, nijedna ugovorna strana neće imati pravo da zahtijeva dalje radnje, niti izgubljenu dobit i/ili naknadu štete po bilo kom osnovu.

Vlada Srpske je 15. maja donijela odluku o raskidu Ugovora, zaključenog 16. septembra prošle godine, koji podrazumijeva izgradnju četiri hidroelektrane, ukupne vrednosti 460 miliona evra.

Riječ je o ugovoru između Vlade, "Elektroprivrede Republike Srpske" - Matično preduzeće "Hidroelektrane na Drini" Višegrad i njemačke kompanije RWE. 

Ranije danas, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske Aleksandar Golijanin izjavio je novinarima da njegova partija raspolaže saznanjima da je propao projekat "Gornja Drina" između njemačke kompanije RWE i Vlade RS.

"Ovaj projekat je propao jer nije kvalitetno pripremljen i vjerujem da će vrlo brzo i resorno ministarstvo saopštiti da nema ništa od tog ugovora", rekao je Golijanin na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Golijanin, koji je i član Predsjedništva PDP-a, naveo je da potpisani ugovor nije bio u korist Republike Srpske i podsjetio da je ova stranka u više navrata upozoravala da Srpska ne smije rasprodavati svoje resurse, pogotovo "Gornju Drinu" koja može biti okosnica ekonomskog oporavka Republike.

Prema njegovim riječima, hidroenergetski projekat "Gornja Drina" treba vratiti starom konceptu "Buk Bijele visoke", koja bi bila najprofitabilnija fabrika koja bi se mogla izgraditi na ovom području Evrope.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE