• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sukob u Gruziji "ide na ruku" Srbiji

Sukob u Gruziji bi mogao da uspori proces priznavanja nezavisnosti, ocenio je britanski analitičar za pitanja Balkana Tim Džuda.

 Sukob u Gruziji "ide na ruku" Srbiji Izvor: MONDO

Sukob u Gruziji bi mogao da negativno utiče na događaje vezane za Kosovo i Metohiju, odnosno mogao bi da uspori proces priznavanja nezavisnosti, ocenio je britanski analitičar za pitanja Balkana Tim Džuda.

"Mislim da bi ova situacija mogla još više da obeshrabri zemlje koje još uvek nisu priznale nezavisnost Kosova, a koje to žele da učine. Bilo je tendencija za poređenje Kosova i separatističkih regiona u Gruziji", rekao je Džuda, a prenose prištinski elektronski mediji.

On smatra da je usporavanje procesa priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova verovatno i zbog najave Srbije da će tražiti da u septembru Generalna skupština UN zatraži od Međunarodnog suda pravde u Hagu odgovor da li je nezavisnost Kosova proglašena u skladu sa međunarodnim pravom, kazao je Džuda.

Prema njegovoj oceni, situacija na Kosovu i u Gruziji su slične.

"Naravno da postoji poređenje, bez obzira da li nam se to sviđa ili ne. Kosovo, Južna Osetija i Gruzija su bile delovi republika u komunističkim državama i zbog toga postoji zakonsko i političko poređenje. Svi oni: Abhazi, južni Oseti ili kosovski Albanci se bore sa istim problemom, a to je sukob između dva principa međunarodnog prava - prava na samoopredeljenje i teritorijalnog integriteta zemlje", precizirao je Džuda.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE