• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen protest u Sarajevu

Oko 19 časova okončan protest ispred zgrada institucija BiH u Sarajevu. Gradski saobraćaj normalizovan, skup protekao bez incidenata

 Završen protest u Sarajevu Izvor: MONDO

Veći dio okupljenih koji su protestovali ispred zgrada institucija BiH u Sarajevu, tražeći da bude riješeno pitanje jedinstvenog matičnog broja, okončali su protest nešto prije 19.00 časova i krenuli do zgrade Ustavnog suda BiH gdje će postaviti transparent sa natpisiom "JMBG za sve".

Gradski saobraćaj na Marijin dvoru normalizovan je u oba pravca i skup je protekao bez bilo kakvih incidenata. 

Prije okončanja skupa građani okupljeni na protestima uputili su javno pismo generalnom sekretaru UN-a, Savjetu Evrope, ambasadama svih država, relevantnim međunarodnim nevladinim organizacijama, kao i zahtjev visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

U pismu oni pozivaju međunarodne zvaničnike da ne dolaze u službene posjete BiH jer tu više nemaju legitimne sagovornike, a Incka pozivaju da iskoristi bonska ovlaštenja i tako pokaže da ne podržava neodgovornu vlast.

Ranije danas, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić uhapšen je jer je bio među poljoprivrednicima koji su gađali jajima zgradu Vlade FBiH.

Oko dvije hiljade demonstranata okupilo se danas u Sarajevu. Oni su pozivali građane da u julu ne troše ništa i ne pune državni budžet, te tako daju "otkaz" političarima.

Okupljeni građani danas su blokirali glavnu saobraćajnicu u smjeru centra grada. Demonstranti su izašli na ulicu i tako zaustavili saobraćaj. Blokirana je bila i raskrsnica na Marijin-Dvoru.

Okupljeni građani su nedavno preminuloj bebi Berini dodijelili JMB: 170313062013, javljaju federalni mediji.

Od sutra nema više "kafe ispred Parlamenta", koja se održavala od 5. juna svaki dan u 11.55. Naredni mjesec dana aktivan će biti 'građanski neposluh', a sve dalje aktivnosti - ako Parlament ne odgovori u roku od mjesec dana - biće najavljene na stranici JMBG.org i putem društvenih medija.

Zahtjevi demonstranata su bili: usvajanje zakona o JMB na državnom nivou, uspostava socijalnog fonda za liječenje teško oboljelih van BiH, da se delegati u skupštini odreknu 30 posto svojih primanja, da se građani koji su počeli protest ne terete krivično...

Aktivisti su na protestima postavili velike transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "JMBG" i "OTKAZ 01.07. ", 'Bagra vlada...", "....Počni raditi stoko...".

Predstavnik demonstranata Šemsudin Maljević danas je istakao da su ustrajali u borbi 30 dana i da će ustrajati još toliko pa i više ako treba. Pozvali su građane da ovaj mjesec ne troše novac, da kupuju samo ono što je nužno i da odgode plaćanje komunalija. On je poručio da je Parlament BiH lažni bolesnik kojem treba uzeti ono na osnovu čega vlada, a to je prvenstveno novac.

Aktivistkinja iz Tuzle Mina Zuban je rekla Feni da protestima u svim gradovima Bosne i Hercegovine građani moraju započeti "konačni obračun s neodgovornom i korumpiranom vladajućom elitom".

"Ne samo da zakon nije usvojen, nego domaća politička elita nije našla za shodno ni da pokuša naći rješenje za legitimne zahtjeve građana koji su proistekli iz junskih demonstracija. Parlamentarci nisu na svojim radnim mjestima, a uredno dobijaju plate", rekla je Zuban.

Na proteste su stigli i rudari iz Kaknja i Breze.

Proteste u Sarajevu podržalo je i stotinjak Zeničana, koji su se sa "otkaznim" transparentima okupili danas na Zeničkom Trgu Alije Izetbegovića.

Proteste koji su počeli nakon vijesti da beba Belmina Ibrišević ne može na operaciju u Njemačku, jer nema JMB i ne može dobiti pasoš, podržala su brojna udruženja i nevladine organizacije, a pored Sarajeva, protestovalo se i u brojnim drugim gradovima.

Nedavno istraživanje agencije Ipsos Plus pokazalo da 89 posto građana na teritoriji BiH podržava proteste za JMB.

(MONDO, foto: Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE