• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turci faklsifikovali robne marke

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvojice turskih državljana, nastanjenih u BiH, zbog falsifikovanja robnih marki.

 Turci faklsifikovali robne marke Izvor: MONDO

Kod njih je pronađeno više od 28 tona tekstilnih, termalnih, kartonskih etiketa i naljepnica, sa natpisima različitih svjetski poznatih zaštitnih znakova.

Optužnica je podignuta protiv Abdurahmana Uevaka (23), državljanina Turske i BiH, nastanjenog u Tuzli, i Gokmena Cinara (22), državljanina Turske, nastanjenog u Srebreniku, zbog neovlaštene upotrebe tuđeg žiga.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da optužnica Uevaka tereti da je u drugoj polovini 2012. godine, kao osnivač i vlasnik preduzeća "Uvak“ DOO, u iznajmljenim poslovnim prostorijama u opštini Srebrenik, neovlašteno skladištio nelegalno izrađene zaštitne znakove robnih marki.

On ih je vezenjem, šivanjem ili termičkom obradom fiksirao na različite odjevne predmete i tako obilježenu konfekcijsku robu privremeno skladištio s ciljem da lažne robne znakove upotrijebi kao prave.

Prilikom pretresa u ovim poslovnim prostorijama pronađeno je više stotina odjevnih predmeta na kojima su bili lažni zaštitni znakovi robnih marki, kao i više od 116 kilograma tekstilnih, termalnih, kartonskih etiketa i naljepnica, sa natpisima "adidas", "tom tejlor", "puma", "najk", "dizel", "dolče i gabana", "najt", "espri", "lakost", "pol end šark" i "vanesa", koji su privremeno oduzeti od Uevaka.

Optužnica tereti Cinara da je u drugoj polovini 2012. godine, kao osnivač i vlasnik preduzeća "Masimar" DOO Brčko, u iznajmljenim poslovnim prostorijama u Brčkom, neovlašteno skladištio nelegalno izrađene zaštitne znakove robnih marki "adidas", "levis", "sent oliver", "tomi hilfiger", "tom tejlor", "dolče i gabana", "puma", "gas", "emprorio armani", "riplej", "pol end šark", "najk", "kapa", "lakost", "dizel", "diadora".

On ih je potom vezenjem, šivanjem ili termičkom obradom fiksirao na različite odjevne predmete i tako obilježenu konfekcijsku robu privremeno skladištio, s ciljem da lažne robne znakove upotrijebi kao prave.

Prilikom pretresa ovih poslovnih prostorija pronađeno je više stotina odjevnih predmeta na kojima su bili lažni zaštitni znakovi robnih marki, kao i više od 28 tona tekstilnih, termalnih, kartonskih etiketa i naljepnica, sa natpisima različitih svjetski poznatih zaštitnih znakova, koji su privremeno oduzeti od Cinara.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE