• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Incko da upotrijebi bonska ovlaštenja"

Demonstranti u Sarajevu uputili javno pismo u kome, između ostalog, pozivaju Valentina Incka da iskoristi bonska ovlaštenja

 "Incko da upotrijebi bonska ovlaštenja" Izvor: MONDO

Građani okupljeni na protestima ispred Parlamenta BiH uputili su danas javno pismo generalnom sekretaru UN-a, Savjetu Evrope, ambasadama svih država, relevantnim međunarodnim nevladinim organizacijama, kao i zahtjev visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

U pismu oni pozivaju međunarodne zvaničnike da ne dolaze u službene posjete BiH jer tu više nemaju legitimne sagovornike, a Incka pozivaju da iskoristi bonska ovlaštenja i tako pokaže da ne podržava neodgovornu vlast.

"Njihove natprosječne, enormno visoke plaće nisu adekvatna nagrada za rezultate njihovog rada. One su proizvod monopolističkog i sebičnog odlučivanja te ostvarivanja vlastitog interesa i koristi. Njihove plaće moraju biti znatno snižene, najmanje za 30 posto od sadašnjih, a razlika mora biti preusmjerena u fondove iz kojih će bili plaćeno liječenje teško oboljele djece BiH. Naše zahtjeve parlamentarci su grubo izignorisali, te tim činom pokazali da oni nisu više kredibilni predstavnici građana.

Ovim pismom vas pozivamo da predstavnicima BH vlasti uskratite pozive na sve ranije dogovorene sastanke, konferencije i druge događaje koje su u vašoj organizaciji. Tim svojim postupkom ćete pokazati da bosanskohercegovački političari moraju da preuzmu odgovornost prema svojim građanima... Od danas oni nisu više predstavnici građana i mi građani smo im dali otkaz", kaže se u pismu demonstranata koje prenosi Klix.ba.

U obraćanju Valentinu Incku, građani podsjećaju na zahtjev za intervencijom u pravni sistem BiH donošenjem odluke kojom će u potpunosti biti ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH kada je u pitanju donošenje zakon o jedinstvenom matičnom broju.

"Gospodine Inzko, mi smo vam javno kazali da ne prihvatamo privremena rješenja koja nam nameću državni ministri, da ne prihvatamo improvizaciju pravnih normi i lakrdiju našeg zakonodavnog sistema, da ne želimo polovična rješenja! Vas ponovo pozivamo na reakciju i intervenciju u pravni sistem Bosne i Hercegovine, nadajući se da vašim nedjelovanjem nećete stati rame uz rame BiH parlamentaraca", poručuju demonstranti.

Oko dvije hiljade demonstranata okupilo se danas u Sarajevu. Oni pozivaju građane da u julu ne troše ništa i ne pune državni budžet, te tako daju "otkaz" političarima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE