• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi dozvoljavali napuštanje Srebrenice

Dokument sa potpisom komandanta 2. korpusa tzv. Armije BiH Seada Delića potvrđuje da su srpske snage dozvoljavale napuštanje Srebrenice.

 Srbi dozvoljavali napuštanje Srebrenice  Izvor: MONDO

Strogo povjerljivi dokument sa potpisom komandanta Drugog korpusa tzv. Armije BiH Seada Delića potvrđuje da su srpske snage dozvoljavale da ljudi napuste Srebrenicu i Žepu prije 11. jula 1995. godine i ulaska Vojske Republike Srpske u ove enklave, te da Srebrenica nije bila demilitarizovana zona.

U dokumentu od 19. juna 1995. godine komandi 28. divizije i 285. lake brigade takozvane Armije BiH naređuje se da spriječi napuštanje Srebrenice, koje svjesno dopuštaju srpske snage i da su učestali dolasci grupa iz Srebrenice – Žepe na područje Tuzlansko-podrinjskog kantona, piše "Pres RS”.

U pristiglim grupama došli su i pripadnici takozvane Armije BiH na vrlo odgovornim dužnostima, između ostalih, pomoćnik komandanta brigade za bezbjednost, pomoćnik komandanta za obavještajne poslove, dva komandira voda i osam pripadnika izviđačkih jedinica, a svi pristigli, osim civila, su sa ličnim naoružanjem i municijom, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se dodaje da vojnici koji su stigli iz Srebrenice i sami znaju šta znači "napuštanje enklave od sposobnih lica za borbu i da četnici žele iseliti to i druga područja i da zato dozvoljavaju prolazak grupa sa tih područja, iako sa određenih objekata duž čitavog puta prate kretanje grupa".

"Vršite redovno informisanje komandi i jedinica, vaspitno djelujte i dajte do znanja o uspjesima naših jedinica u borbenim dejstvima za oslobođenje i da će se teritorija enklave osloboditi i spojiti sa ostalim dijelom Republike BiH", navodi se u naređenju komandanta Drugog korpusa Seada Delića.

Predsjednik nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" Stefan Karganović kaže da ima nebrojeno mnogo dokumenata koji potvrđuju da su lažne i neodržive tvrdnje da je Vojska Republike Srpske u Srebrenici počinila genocid.

On ističe da postoje i dokumenti po datiranju mnogo bliži 11. julu, koji nadvosmisleno pokazuju da Srebrenica nije bila nikakva demilitarizovana zona.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE