• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradiška: Neobično bez gužvi na granici

I drugog dana nakon ulaska Hrvatske u EU na graničnom prelazu u Gradišci je zatišje, a novina su veće naplate za teretna vozila.

 Gradiška: Neobično bez gužvi na granici Izvor: MONDO

Saobraćaj putničkih automobila odvija se uobičajeno, a u prijepodnevnim časovima teretna vozila, kao "tempirana", dolaze na prelaz.

Novi režim saobraćaja teretnih vozila od carinskih terminala, udaljenih jedan kilometar od prelaza, pokazao se funkcionalnim.

Radnici KP "Čistoća", koji ispred prelaza naplaćuju komunalne takse od vozača kamiona, kažu da im je neobično što se ne stvaraju duge kolone kamiona.

Druga novina je ta što se - umjesto sedam - od danas naplaćuje po 10 konvertibilnih maraka po jednom teretnom vozilu.

Ova vozila nakon carinske obrade zadržavaju se na terminalima i putem svjetlosne signalizacije upućuju se posebnom saobraćajnicom do prelaza.

Promjene u načinu funkcionisanja primijetili su i vlasnici trgovinskih radnji i ugostiteljskih objekata na trgu ispred prelaza.

Nova saobraćajnica za kamione praktično ih je "odsjekla", pa smatraju da je to uzrok slabije posjete u odnosu na raniji period.

"Nije jasno kuda mi sad može doći dostavno vozilo kad su na sve strane jednosmjerne ulice i pune linije. Za ovu baštu plaćam skupu rentu. Ukoliko se ovako nastavi, moraću je ostaviti", žali se vlasnik jednog ugostiteljskog objekta.

Čini se, ipak, da trgovcima i ugostiteljima nedostaju gužve i čekanja kada su dokoni vozači i putnici bili primorani da spas potraže u obližnjim prodavicama i kafićima.

I vozači kamiona se žale da nisu upoznati o novim režimu graničnih prelaza.

Tako je jedan kamiondžija iz Tetova čak osam časova čekao u Brodu da pređe u Hrvatsku, da bi mu tek tada saopštili da treba poći u stotinjak kilometara udaljenu Gradišu.

I radnici "Čistoće" pomalo su nespremno dočekali dolazak EU na granice BiH.

Tek danas na trgu ispred graničnog prelaza iscrtavaju pune i isprekidane linije i mjesta za parkinge, zbunjujući na taj način vozače, koji se bore da prođu kroz taj lavirint ka prelazu.

Za svaku pohvalu je rad carinskih službenika i pripadnika Granične policije koji u najkraćem roku obavljaju predviđenu proceduru i upućuju vozila na drugu stranu - u EU.

UIO: Nisu zabilježene veće gužve

Na graničnim prelazima između BiH i Hrvatske Gradiška i Bijača, u prva dva dana od ulaska ove zemlje u EU nisu zabilježene veće gužve u prometu robe, kao ni u nadležnim carinskim ispostavama, rečeno je Srni u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Sve carinske uvozne i izvozne procedure se obavljaju potpuno normalno u kratkim vremenskim rokovima i sa bosanskohercegovačke strane nisu zabilježene veće gužve.

Na graničnom prelazu Gradiška potpuno funkcioniše novi saobraćajni sistem, pri čemu se od carinske ispostave prema graničnom prelazu puštaju samo po tri kamiona koja završe izvozno carinjenje da se ne bi stvarale gužve u saobraćaju u centru grada.

Na prelazu Bijača, za sada nema pojačanog prometa robe, odvijaju se svi carinski postupci, a trenutno samo nekoliko kamiona čeka u terminalu da okonča carinsku proceduru.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE