• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Generalni štrajk radnika Željeznica FBiH

Generalni štrajk u svim poslovnim područjima Željeznica FbiH - u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici i Bihaću počeo je jutros u sedam sati.

 Generalni štrajk radnika Željeznica FBiH Izvor: MONDO

To je potvrdio za Klix.ba predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja za područje infrastrukture Željeznica FBiH.

Prema Bobanovim riječima, u štrajku je šest sindikata koji djeluju unutar preduzeća, a radnici će ostati u štrajku do ispunjenja njihovih zahtjeva, a to je da im se isplate dvije zarađene plate i topli obrok za dva mjeseca.

"Sa 1. 7. preduzeće nam duguje već tri plate, međutim mi tražimo da nam se hitno isplate dvije plate i topli obrok za dva mjeseca, a da se plata za prošli mjesec potom isplati u zakonskom roku. Dok se to ne desi, mi ćemo ostati u štrajku", rekao je Boban.

On ističe da generalni direktor preduzeća Nedžad Osmanagić zajedno sa svojim najbližim saradnicima radnike drži kao taoce jer im ne želi potpisati isplatu plata.

"Njihovo je opravdanje dosad bilo da Vlada FBiH ne isplaćuje tranše preduzeću. Međutim, sada kada je Vlada uplatila tranšu, ništa se nije promijenilo, a nas zanima gdje je novac, koji i mi sve vrijeme zarađujemo", dodaje Boban.

On napominje da rad Željeznica FBiH tokom štrajka neće biti potpuno obustavljen, već će biti sveden na minimum, odnosno teretni transport će raditi sa 40 posto kapaciteta, dok su ukinute dvije brze linije Sarajevo - Banjaluka - Sarajevo i Sarajevo - Čapljina - Sarajevo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE